Studiu Deloitte: Fondurile de investitii cu capital de risc sunt pornite pe investitii |
Autor: Bancherul.ro 2011-05-18 09:33 |
|
Fondurile de investiţii din Europa Centrală, inclusiv din România, sunt mai optimiste în ceea ce priveşte evoluţia economiilor din regiune în acest an, fiind "pornite" pe achiziţii în următoarele şase luni, dar cele mai multe se concentrează pe Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, potrivit Deloitte.
Două treimi dintre cei intervievaţi în cel mai recent raport Deloitte Europa Centrală, cu privire la încrederea fondurilor de investiţii cu capital de risc, se aşteaptă mai degrabă să cumpere companii decât să vândă afacerile în care sunt implicaţi.
Rezultatele studiului, realizat prin intervievarea reprezentanţilor fondurilor de investiţii din Europa Centrală, arată o recuperare economică graduală care se reflectă în atitudinea şi aşteptările acestora.
Faţă de ediţia anterioară a studiului, din octombrie 2010, în luna mai 2011, mai mulţi respondenţi se aşteaptă fie ca mediul economic să rămână stabil, fie să înregistreze o îmbunătăţire.
"Nivelul încrederii este acum mai ridicat decât în aprilie 2007, când se înregistra un record de încredere, fiind un vârf al perioadei ante-criză. Această evoluţie pozitivă reflectă experienţa investitorilor de capital de risc, care şi-au intensificat activitatea în regiune, precum şi creşterea solidă a economiilor din ţările în care aceste fonduri sunt prezente, precum Polonia, Cehia şi Slovacia", se arată în raport, citat de Mediafax.
Identificarea unor noi oportunităţi de investiţii va fi principala preocupare a fondurilor în următoarele şase luni, în timp ce majoritatea, respectiv 74% dintre repondenţi, se vor focaliza mai ales pe Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia.
În ceea ce priveşte sectoarele cele mai vizate, producţia şi sectorul alimentar sunt cele mai atractive pentru noi investiţii.
"Există o aşteptare clară pentru o creştere a pieţei în următoarele luni, 98% dintre intervievaţi prognozând o creştere sau o menţinere a volumului tranzacţiilor", precizează sursa citată.
Un alt semnal pozitiv legat de viitorul pieţei de "private equity" este că s-a majorat proporţia fondurilor care se aşteaptă la o oarecare concurenţă între investitori pentru companiile în creştere şi de mărime medie.
"În octombrie 2010, 74% dintre respondenţi anticipau că vor rămâne în defensivă, concentraţi pe acţiuni aflate în top pe pieţele de capital. Acum, însă, se remarcă un apetit mai mare pentru risc şi creştere. Este un semn foarte bun, care sugerează că investitorii de capital de risc din regiune au căpătat o încredere sporită şi îşi extind orizontul, pentru a identifica şi acţiona cu succes asupra noilor oportunităţi", consideră Garret Byrne, partener Deloitte.
Investiţiile fondurilor de private equity şi de venture capital au totalizat anul trecut 120 de milioane de euro în România, aproape jumătate din nivelul din 2009, de 220 de milioane de euro.
În primul trimestru, în România au avut loc doar două tranzacţii. 3TS Cisco Fund a preluat în luna februarie un pachet minoritar din firma Avangate, furnizor de soluţii şi servicii pentru distribuţia electronică de software, controlat de omul de afaceri Radu Georgescu, iar fondul de investiţii Innova Capital a achiziţionat 96% din acţiunile procesatorului de carduri Provus Services Provider şi ale subsidiarei acestuia RomCard, de la Turkven Private Equity şi un consorţiu de investitori turci.
|
|