www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Previziunile economice de primavara ale Comisiei Europene: PIB-ul Romaniei va creste cu 1,5% in 2011 si 3,7% in 2012

Autor: Bancherul.ro
2011-05-14 15:00
România va avea o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5 la sută în acest an şi 3,7 la sută în anul 2012, iar rata şomajului va fi de 7,2 la sută în 2011 şi 6,8 la sută în anul viitor, existând semne ale redresării economice după o lungă recesiune, relevă previziunile economice de primăvară ale Comisiei Europene, prezentate vineri de comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn.

Rata inflaţiei prognozată pentru acest an va trece însă la 5%, depăşind ţinta de 3% stabilită pentru 2011. Principalele explicaţii ale acestei evoluţii sunt legate de creşterile substanţiale ale preţurilor alimentelor şi bunurilor manufacturate şi de impactul creşterii TVA în iulie 2010, evoluţii doar parţial compensate de aprecierea monedei naţionale în primele luni din 2011.

Datoria publică a României ar urma să ajungă al 33,7% din PIB în acest an şi 34,8% din PIB în anul 2012.

Documentul CE arată că în ţara noastră au fost puse în practică noi măsuri fiscale destinate ţinerii sub control a cheltuielilor guvernamentale şi reducerii deficitului bugetar. ''Majoritatea acestor măsuri au fost implementate în a doua jumătate a anului trecut, prelungind astfel recesiunea economică, în timp ce în majoritatea ţărilor din zona euro deja avea loc o redresare'', menţionează previziunile de primăvară ale executivului UE.

Progresele în implementarea măsurilor cerute de programul de asistenţă financiară multilaterală de 20 miliarde euro convenit cu UE, FMI şi Banca Mondială au contribuit la restabilirea încrederii investitorilor străini. În ultimele luni au fost puse în aplicare reformele esenţiale care pot ameliora situaţia economică şi consolida încrederea. Noua lege a pensiilor a ridicat vârsta de pensionare şi conţine mai multe măsuri de control eficiente contra pensionării anticipate abuzive. Legea privind salarizarea unitară în sectorul public oferă o structură stabilă pentru progresul profesional şi reduce amploarea cheltuielilor excesive pentru bonusuri.

Semne ale unei redresări economice moderate în România au apărut în ultimul trimestru al anului 2010, iar economia a înregistrat o creştere trimestrială de 0,1%. Această evoluţie a fost în principal rezultatul unei creşteri puternice a exporturilor şi o redresare a investiţiilor susţinută de o creştere masivă a valorii industriale adăugate. Totuşi, consumul privat a scăzut în anul trecut cu 1,7%, în condiţiile erodării salariilor în termeni reali din cauza inflaţiei ridicate, iar reducerea salariilor în sectorul public a avut ca rezultat scăderea cheltuielilor guvernamentale.

La nivelul economiei UE, previziunile CE arată că redresarea progresivă a economiei europene tinde să se confirme, previziunile pentru 2011 fiind ceva mai bune decât prognoza din toamnă. Se preconizează că PIB-ul va creşte cu aproximativ 1,75% anul acesta şi cu aproape 2% în 2012. Această perspectivă este susţinută de previziuni mai bune pentru economia mondială şi de starea de spirit generală optimistă la nivelul întreprinderilor din UE.

Inflaţia va creşte, totuşi, într-un ritm mai rapid, reflectând creşterea preţurilor produselor de bază. Se prognozează că inflaţia globală va atinge o medie de aproape 3% în UE şi de 2,1% în zona euro în acest an, pentru ca în 2012 să scadă la aproximativ 2% şi, respectiv 1,3% în zona euro.

Rata şomajului va scădea cu jumătate de punct procentual, ajungând la puţin peste 9% în UE şi la 9,75% în zona euro până în 2012. Consolidarea bugetară înregistrează progrese, deficitul public tinzând să scadă la aproximativ 33% din PIB până în 2012. Previziunile continuă să fie totuşi foarte diferite de la un stat membru la altul.

'Principalul mesaj al previziunilor noastre este că redresarea economică a Europei este solidă şi continuă în ciuda unor perturbaţii şi tensiuni externe de dată recentă de pe piaţa datoriilor suverane. Deficitele publice sunt clar în scădere. Este crucial în momentul de faţă să se consolideze aceste tendinţe de creştere şi de consolidare şi să se asigure de asemenea rezultate concrete în termeni de locuri de muncă mai numeroase şi mai bune. Pentru realizarea acestui lucru este nevoie de o consolidare bugetară continuă şi de o punere în aplicare fermă a reformelor structurale pentru crearea de locuri de muncă şi ameliorarea competitivităţii economiilor noastre', a spus comisarul european Olli Rehn.

Redresarea economică a UE continuă să progreseze, în ciuda vulnerabilităţilor persistente pe pieţele financiare şi a unui mediu extern care a devenit mai dificil. Redresarea se extinde şi, potrivit estimărilor, va continua în acest sens în 2011, înscriindu-se în linii mari în previziunile din toamna trecută. Investiţiile în echipamente tind să crească considerabil anul acesta, fiind sprijinite de o revizuire în sens ascendent a creşterii exporturilor. Investiţiile în sectorul construcţiilor, dimpotrivă, vor continua să scadă, reflectând ajustările care au loc în prezent în mai multe state membre.

Aşa cum se întâmplă de obicei în cazul redresărilor după crize financiare profunde, se aşteaptă ca relansarea economică a UE să fie mai timidă decât cele anterioare, deşi odată cu consolidarea treptată a creşterii cererii interne din sectorul privat, redresarea se va autoalimenta din ce în ce mai mult. În ceea ce priveşte mediile anuale, se estimează că sporul PIB se va accelera treptat de la puţin peste 1,5% în zona euro şi 1,75% în UE în acest an la aproximativ 2% în ambele regiuni în 2012. Cifrele din 2011 sunt uşor mai ridicate decât s-a preconizat în previziunile cuprinzătoare anterioare din toamna trecută.