BCR nu exclude o operatiune tip debt-to-equity swap in cazul Oltchim |
Autor: Bancherul.ro 2011-05-10 19:13 |
|
BCR nu exclude o operatiune tip debt-to-equity swap in cazul Oltchim, ceea ce presupune ca banca sa devina proprietarul unui numar de actiuni ale societatii in schimbul creditului ce nu poate fi rambursat. Procedurile legale prin care bancile pot deveni actionarii societatilor in schimbul datoriilor sunt insa in curs de adoptare de BNR.
"Asteptam in continuare concluziile Comisiei Europene cu privire la problemele referitoare la concurenta si la ajutoarele de stat. Actiunile companiei continua sa se tranzactioneze, iar banca este implicata in finantarea de zi cu zi a Oltchim, dar nu ne majoram expunerea. In acelasi timp, continuam sa analizam modalitatile prin care putem ajuta compania sa se adapteze mai bine pietei. Astfel ca daca pentru aceasta ar fi nevoie de o operatiune tip debt to equity swap ca partea a unei restructurari financiare complexe, ceea ce ar putea aduce compania intr-o forma mai buna, atunci cu singuranta vom analiza acest lucru", a spus presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.
Conducerea Oltchim a transmis in 7 octombrie 2010 Bursei un comunicat în care anunţa că BCR a decis să devină acţionar al combinatului, prin conversia în acţiuni a unei părţi dintr-un împrumut de 72,4 milioane de euro acordat de bancă în noiembrie 2009. A doua zi, Oltchim a revenit asupra acestei informaţii, precizând că banca nu luase o astfel de decizie.
"În urma analizei făcute de consultantul Roland Berger Strategy Consultants, s-a confirmat că, după implementarea strategiei propusă de Oltchim, activitatea societăţii se va redresa şi compania va genera profit. BCR a acceptat concluziile acestui studiu şi a decis să devină acţionar al Oltchim prin conversia în acţiuni a unei părţi din creditul actual acordat societăţii, conversie ce urmează a se realiza în procesul de majorare a capitalului social al Oltchim ce se va demara imediat după aprobarea acestei măsuri de către Comisia Europeană", a declarat diectorul Oltchim, Constantin Roibu, cel care detine aceasa functie de 20 de ani.
"Oltchim informează că al doilea studiu Roland Berger Strategy Consultants este în curs de finalizare şi în acest moment, în lipsa îndeplinirii unor condiţii esenţiale, Banca Comercială Română nu a luat o decizie privind participarea la majorarea capitalului social al companiei noastre", se arată înt-un comunicat al Oltchim.
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (simbol bursier OLT) şi-a redus considerabil pierderile în primele trei luni ale anului, până la nivelul de 2,6 mil. lei, după ce în perioada similară a anului precedent a raportat un rezultat negativ de 52,8 milioane lei.
Reducerea pierderilor a venit pe fondul avasului afacerilor cu 93% în aceeaşi perioadă, acestea ajungând la 464,5 mil. lei (113,6 mil. euro).
Conducerea companiei şi-a propus ca începând cu a doua parte a anului 2011 să pornească secţia de petrochimie din cadrul Arpechim achiziţionată anul trecut de la Petrom pentru a funcţiona la capacitate. Pe parcursul ultimului an Oltchim a funcţionat la sub 35% din capacitate, potrivit declaraţiilor anterioare ale reprezentanţilor companiei.
|
|