www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Sever Muresan: Banca Dacia Felix nu a falimentat ci a fost cedata altor banci

Autor: Bancherul.ro
2008-05-18 18:30
Omul de afaceri Sever Muresan a sustinut, duminică, faptul că Banca Dacia Felix, în legătură cu care este judecat pentru înselăciune, nu a intrat niciodată în faliment, ci a fost cedată altei bănci, după ce a avut probleme cu acordarea de credite fără garantii.

"Banca Dacia Felix a fost transferată către alte identităti. După cum stiti, Dacia Felix si-a schimbat numele în Eurom Bank, care a vândut actiunile către Leumi Bank, care este o institutie respectabilă, dar nu stie ce a cumpărat. Banca Dacia Felix nu a fost prejudiciată, singurul lucru care s-a dorit a fost anularea participării SM Invest (n.r. Sever Muresan Invest) la Dacia Felix. Banca nu a dispărut, ci doar a fost cedată. Ea nu a intrat niciodată în faliment", a sustinut omul de afaceri Sever Muresan în cadrul unei conferinte de presă organizate duminică, la o zi după întoarcerea sa în tară.

Omul de afaceri a afirmat că probleme Băncii Dacia Felix au apărut după ce a fost adus ca investitor un anume Ilie Mania de către persoane pe care nu le-a nominalizat. Muresan a sustinut că, de fapt, acest Mania nu a investit nici un leu în bancă, ci doar a beneficiat de bani din conturile acesteia.

Sever Muresan a mai declarat că dosarul său de evaziune fiscală din Franta a început în baza unui "denunt anonim din 1995 făcut din interiorul Băncii Dacia Felix".

"Autoritătile române au semnat acel mandat de arestare (n.r. din 2007) emis de judecătorul de instructie si procurorul din Franta fără nici o rezervă. Am constatat că este de ajuns ca acele mandate de arestare europene să fie completate corect pentru ca autoritătile române să semneze mandatul fără a verifica dacă există vreo probă împotriva cetăteanului român", a declarat Sever Muresan.

Un alt participant la conferinta de presă de duminică, profesorul Ion Coja, membru al Uniunii "Vatra Românească", a declarat că înfiintarea Băncii Dacia Felix s-a făcut la initiativa membrilor acestei uniuni din Ardeal. Acesta a sustinut că prăbusirea Băncii Dacia Felix ar fi fost ghidată de anumite cercuri de interese.

"În urmă cu câtiva ani, i-am spus presedintelui băncii, Ion Sima, despre ceea ce stiam în legătură cu decăderea băncii. Acesta mi-a spus că stie si că a cerut sprijin de la presedintele Ion Iliescu si de la Guvernatorul BNR, sprijin despre care mi-a spus că nu l-a primit, ci, din contră, a primit mai multe lovituri si din această zonă", a declarat prof. Ion Coja despre falimentul Banca Dacia Felix.

La rândul său, generalul (r) Mircea Chelaru a declarat că "o justitie recunoscută" a reusit să "restituie un adevăr" care în tară nu s-ar fi reusit, referindu-se la achitarea lui Sever Muresan de justitia franceză pentru acuzatia de evaziune fiscală.

De asemenea, fostul ministru al Apărării, generalul (r) Nicolae Spiroiu a declarat, în cadrul conferintei la care a participat în calitate de sustinător a lui Sever Muresan, că omul de afaceri român ar fi o victimă.

În ceea ce priveste problemele pe care le are cu plângerea făcută de un fost angajat, elvetianul Rolf Guering, care îl acuză de tentativă de omor, Sever Muresan l-a acuzat pe acesta că "a spoliat" activele mai multor firme ale sale din Elvetia.

Mai mult, omul de afaceri român a arătat că nu crede că Guering a făcut toate acestea singur. "Vreau să vă dau doar un exemplu. În momentul în care Rolf Guering a fost arestat în România pentru pedofilie, am aflat ulterior că, în perioada în care era arestat, el a transferat din conturile uneia din societătile din Elvetia către Banca Dacia Felix 15 milioane de dolari. Vă dati seama si dumneavoastră ce înseamnă un transfer de un asemenea nivel pentru un arestat. După aceea, acuzatia lui Guering din pedofilie s-a schimbat în homosexulitate, iar el s-a întors în Elvetia", a declarat Sever Muresan.

Omul de afaceri Sever Muresan s-a întors, sâmbătă, 17 mai, în România, după ce în februarie a fost pus în libertate, după nouă luni, de autoritătile judiciare din Franta, care îl anchetează pentru mai multe infractiuni si pentru că un fost angajat ar fi reclamat că românul ar fi ordonat uciderea sa.

Sever Muresan a sosit pe Aeroportul Otopeni, sâmbătă, cu o cursă Tarom, de la Paris, în jurul orei 14.30. El a fost asteptat de sotia sa si de mai multi prieteni, dar si fostul sef al Marelui Stat Major al Armatei, generalul în rezervă Mircea Chelaru.

El a fost trimis în Franta pe 21 mai 2007. Decizia a fost luată pe 22 martie 2007 de Curtea de Apel Bucuresti, care a dispus executarea unui mandat de arestare emis pe numele omului de afaceri de Parchetul de pe lângă Tribunalul de Mare Instantă din Lille în februarie anul trecut. Hotărârea Curtii a fost confirmată de Înalta Curte de Casatie si Justitie din România.

În acest dosar, Muresan este acuzat de anchetatorii francezi de comiterea infractiunilor de asociere în vederea săvârsirii de infractiuni, spălare de bani în mod organizat, asociere în vederea săvârsirii infractiunii de omor, asociere pentru comiterea infractiunilor de santaj, fals si uz de fals.

Potrivit sotiei omului de afaceri, Anca Zaharescu, un verdict în acest caz este asteptat în luna iunie, însă solutia ar putea fi favorabilă lui Sever Muresan, atât timp cât judecătorul de instructie de la Lille a fost cel care i-a dat voie acestuia să părăsească Franta.

În al doilea dosar intrumentat de anchetatorii francezi, omul de afaceri român a fost găsit nevinovat. În decembrie 2007, Curtea de Apel de la Dijon a desfiintat sentinta Tribunalului din Dijon din 2004 prin care Sever Muresan era condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală. Astfel, sotia lui, Anca Zaharescu, a declarat, pentru NewsIn, că autoritătile judiciare ar fi ajuns la concluzia că trebuie să-i restituie lui Sever Muresan aproximativ 5 milioane de euro în acest dosar.

Pe 7 iunie 2007, Curtea de Apel Bucuresti a decis punerea în executare a acestui al doilea mandat de arestare european pe numele lui Sever Muresan, care fusese emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Dijon pentru evaziune fiscală.

Mandatul european de arestare se referă la o sentintă pronuntată pe 21 aprilie 2004, prin care omul de afaceri român a fost condamnat la un an si jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală (sustragerea frauduloasă si voluntară de la stabilirea si plata partială a impozitului pe venit).

Instanta din Dijon a cerut extrădarea lui Muresan încă din 2004, dar acest lucru nu a fost posibil. Aderarea României la Uniunea Europeană a permis, apoi, extrădarea lui în interiorul Uniunii Europene.

Numele lui Sever Muresan este legat de devalizarea Băcii Dacia Felix, pentru care a fost arestat, în 1999, în Ungaria, în baza unui mandat de arestare international emis de un judecător de instructie elvetian. Românul a fost transferat în Elvetia, unde după un an a fost condamnat de Curtea Corectională din Geneva la trei ani si jumătate de închisoare, într-un caz de escrocherie în valoare de 25 de milioane de dolari în detrimentul Băncii Dacia-Felix. Sever Muresan a fost acuzat că a deturnat cu complicitatea unui bancher român si a societătilor sale bunurile depuse la Geneva de această bancă.

În România, în decembrie 1999, Judecătoria Suceava a dispus arestarea lui Sever Muresan, iar Ministerul român al Justitiei a declansat procedura de extrădare din Elvetia a lui Sever Muresan. Însă, în iunie 2001, instanta română l-a eliberat pe Muresan, afirmând că poate fi judecat în stare de libertate. Acesta si-a continuat afacerile în România, a scris presa.

În prezent, Sever Muresan este judecat la Constanta într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurori pentru înselăciune în legătură cu falimentul Băncii Dacia Felix. Procesul va fi reluat luni, 19 mai, de Tribunalul Constanta, după mai multe amânări.