www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Preluarea conducerii BCE de catre Mario Draghi, seful Bancii Italiei, aproape "o afacere incheiata"

Autor: Bancherul.ro
2011-04-12 11:11
Şansele guvernatorului Băncii Italiei, Mario Draghi, să preia conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) au crescut în ultima perioadă, iar unii oficiali din zona euro consideră că înlocuirea în toamnă a şefului BCE, Jean-Claude Trichet, cu Draghi este aproape "o afacere încheiată", potrivit Reuters.

Oficialii europeni au afirmat, păstrându-şi anonimatul, că nu a apărut o alternativă viabilă pentru Draghi după ce candidatul cu cele mai mari şanse, Axel Weber, guvernatorul Băncii Germaniei, s-a retras în urmă cu două luni.

Favorabile bancherului italian sunt şi indiciile că oficialii germani îl consideră pe Draghi cel mai calificat din grupul restrâns de candidaţi. Berlinul nu pare decis să promoveze un german sau un reprezentant al statelor nordice la preşedinţia BCE, a doua bancă centrală ca importanţă din lume, după Rezerva Federală americană, potrivit oficialilor citaţi.

"Cred că am trecut în Europa de punctul în care pregătirea unei persoane este văzută în principal prin prisma naţionalităţii. Nu putem propune un candidat doar pentru că este german. Iar un alt candidat nu ar fi rău doar pentru că ar fi italian", a afirmat un înalt oficial guvernamental german.

Cancelarul Angela Merkel îşi îndreaptă abia acum atenţia asupra succesiunii la BCE, notează Reuters, după dezbateri interne intense asupra viitorului energiei nuclerare, a conflictului din Libia şi a eforturilor de a depăşi criza datoriilor suverane din Europa.

Pe lângă Draghi, la şefia BCE candidează guvernatorul băncii centrale a Finlandei, Erkki Liikanen, luxemburghezul Yves Mersch, şeful băncii centrale daneze, Nout Wellink, şi germanul Klaus Regling, care conduce Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară.

Mandatul de opt ani al lui Trichet la conducerea BCE se încheie la sfârşitul lunii octombrie, iar un succesor ar trebui să fie stabilit până la finele lunii iulie, însă unii oficiali au afirmat că procedura ar putea dura chiar mai mult.

BCE a devenit cea mai puternică instituţie comună a statelor din zona euro, în lipsa unui guvern federal, şi a susţinut o mare parte din responsabilitatea administrării crizei financiare, potrivit Reuters.

În pofida temerilor privind datoriile suverane şi a problemelor economice din Grecia, Irlanda şi Portugalia, BCE a majorat dobânda de politică monetară săptămâna trecută, de la minimul istoric de 1% la 1,25%.

Draghi, în vârstă de 63 de ani, conduce Banca Italiei de cinci ani, iar în trecut a predat la universitatea americană Harvard, a făcut parte din guvernul italian, a lucrat la Banca Mondială şi pentru banca americană de investiţii Goldman Sachs.