Rezervele BNR au crescut in martie cu 699 milioane de euro |
Autor: Bancherul.ro 2011-04-04 08:49 |
|
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut în martie cu 699 milioane de euro, la 32,7 miliarde de euro, în contextul unor intrări de 1,7 miliarde de euro, dintre care 1,2 miliarde de euro reprezintă virarea tranşei a patra de la Comisia Europeană.
În cursul lunii martie au avut loc intrări de 1,72 miliarde de euro, reprezentând alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv tranşa a IV-a a împrumutului de la Comisia Europeană), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
România a primit, pe 24 martie, a patra tranşă, în valoare de 1,2 miliarde de euro, din împrumutul de la Comisia Europeană, astfel încât suma totală virată de Executivul Uniunii Europene în ultimii doi ani se ridică la 4,85 miliarde de euro.
Pe de altă parte, ieşirile au însumat 1,02 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, precum şi deprecierea dolarului american şi lirei sterline faţă de euro cu impact asupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţională denominată în aceste două valute
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 3,356 miliarde de euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost la finele lunii martie de 36,123 miliarde de euro, faţă de 35,467 miliarde de euro la 28 februarie 2011.
Plăţile scadente în luna aprilie în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 128,12 milioane euro.
Rezervele valutare ale BNR au atins pe parcursul anului trecut de mai multe ori niveluri record, în condiţiile în care au existat intrări de peste 6 miliarde de euro numai de la instituţiile financiare internaţionale. În luna noiembrie 2010, rezervele valutare au atins un nivel record de 32,8 miliarde de euro.
|
|