Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi inlocuita de asigurarea facultativa CASCO |
Autor: Bancherul.ro 2011-03-29 18:11 |
|
Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi înlocuită de asigurarea facultativă CASCO, pentru simplu motiv că riscurile pe care le acoperă acestea sunt diferite, anunta Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA):
RCA plătește despăgubiri terților păgubiți de asiguratul RCA. Astfel, RCA este o asigurare de răspundere civilă, în baza căreia asigurătorul care a emis polița RCA plătește despăgubiri terțelor persoane păgubite în urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a încheiat acea asigurare RCA. Societatea de asigurare nu plătește nici un fel de despăgubiri proprietarului vehiculului vinovat, în baza asigurării RCA a acestuia.
CASCO plătește despăgubiri asiguratului Casco. Astfel, CASCO este o asigurare de bunuri, în baza căreia asigurătorul plătește despăgubiri proprietarului vehiculului asigurat CASCO pentru furtul/daunele materiale produse la acest vehicul, indiferent dacă daunele au fost sau nu provocate de vehiculul respectiv. Deci, asigurarea CASCO nu despăgubește terțe persoane (ca în cazul RCA), ci numai pe proprietarul vehiculului asigurat CASCO.
Mai mult decât atât, caracterul obligatoriu al asigurării împotriva cazurilor de răspundere civilă prin accidente de vehicule este impus prin Directivele europene în materie, ceea ce înseamnă că o eventuală eliminare a obligativității acesteia ar pune România în situația de a fi sancționată de către Comisia Europeană cu „infringement”.
În plus, asigurătorii care doresc să vândă asigurări obligatorii RCA trebuie să îndeplinească o serie de condiții specifice pentru a fi autorizați de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor în acest sens, condiții prevăzute de asemenea în directivele europene și care nu sunt impuse societăților care practică numai asigurări facultative CASCO.
În concluzie, orice proprietar de vehicul are obligaţia să deţină o asigurare RCA, indiferent dacă încheie sau nu o asigurare facultativă CASCO pentru acelaşi vehicul, iar această obligație este aplicabilă nu numai persoanelor fizice și juridice române, ci și persoanelor din Spațiul Economic European care dețin vehicule.
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor face aceste precizări în urma informațiilor pe această temă apărute astăzi în mass-media.
|
|