Mugur Isarescu: Economia a intrat in ciclul de crestere dar trebuie sa ne grabim incet ca sa nu facem greseli |
Autor: Bancherul.ro 2011-03-09 14:37 |
|
Mugur Isarescu, intr-o declaratie facuta astazi: "Dorim o creştere pe termen mai îndelungat şi bazată pe factori care să nu ducă la accentuarea sau la revenirea dezechilibrelor din trecut, ci dimpotrivă să contribuie, chiar de la nivelul corectat astăzi, la diminuarea lor. (...) De aceea noi am şi insistat ca următorul ciclu de creştere economică - sau actualul, credem că am intrat deja în el - să fie bazat în principal pe stimularea producţiei, să aibă o bună componentă bazată pe export şi să se menţină acest decalaj pozitiv arătat în ultimii doi ani, prin care creşterea exporturilor s-a realizat în ritmuri mai mari decât avansul importurilor. Asta înseamnă că vom rămâne cu un deficit extern sustenabil, finanţabil, şi înseamnă ieşirea din cercul vicios pe care îl presupune o recesiune."
"Aşa cum vedem noi de la banca naţională, există o probabilitate mică ca dezechilibrele să revină, binenţeles şi condiţionat ca politiciile economice să fie în continuare cele corecte. Deficitul extern, cel care ne-a atras cele mai mari vulerabilităţi, s-a redus la aproximativ 4-5% din PIB. Sperăm să rămânem în zona asta. Un deficit extern între 4 şi 6% este un deficit care poate fi finanţat prin intrări de durată de capitaluri, nu prin mişcări volatile de capitaluri, chiar prin investiţii străine directe", a mai spus guvernatorul.
Consolidarea deficitului extern este importanta
"Marea întrebare care îi preocupă pe creditorii noştri şi investitorii străini este dacă atunci când economia va creşte, deficitul extern va rămâne la 5-6% din PIB sau se va duce din nou spre 10%. Consolidarea unui asemenea deficit şi deci a sustenabilităţii corecţiei cred că va da mare încredere investitorilor străini, creditorilor noştrii, dar şi investitorilor români. O asemenera variantă înseamnă creştere economică durabilă, sustenbilă, un ciclu lung de creştere economică şi nu un foc de paie", a spus Isărescu.
Politica fiscala poate deveni anticiclica
"În acest an urmează să fie un deficit structural de 3,5% din PIB. Binenţeles că pe măsură ce economia creşte, cifrele se inversează", a explicat oficialul băncii centrale.
El a menţionat că datele băncii centrale arată că este posibil ca aspectul prociclic al politici fiscale să se atenueze semnificativ în prima jumătate a acestui an şi politica fiscală să devină anticiclică.
"Va fi o mare realizare. Ar înseamna că am ieşit din cercul vicios", crede Isărescu.
Oficialul băncii centrale a adăugat că românii trebuie să înveţe din această recesiune mai lungă un lucru pe care îl spuneau şi strămoşii latini: "De acum înainte să ne grăbim încet".
"Ştim că avem de recuperat decalaje, dar de multe ori dacă apăsăm pe acceleraţie prea tare şi ne uităm numai la viteza creşterii economice, puteam ajunge uşor la aceeaşi experienţă traumatizantă, şi anume să trebuiască să facem corecţii în viitor", a declarat guvernatorul BNR.
Isărescu consideră că rolul BNR în situaţia actuală este de a spune investitorilor în general, şi celor străini în particular, că fundamentele de dezvoltare ale economiei sunt stabile, sănătoase.
"Să le dăm această încredere că vor investi într-un mediu economic stabil, predictibil şi să le spunem că din unghiul de vedere al băncii centrale sunt multe şi diverse oportunităţi de investiţii profitabile, solide, pe termen lung, în această ţară", a mai spus guvernatorul băncii centrale.
Putem avem o crestere economica si mai mare
"Dacă se vor face investiţiile din agricultură, dacă absorbţia fondurilor europene va fi mai ridicată şi dacă se vor face investiţii în infrastructură este posibil să avem surpriza unei creşteri mai mari de 1,5%. (…) Exporturile merg bine şi le vom încuraja în continuare. Creşterea mai rapidă a exporturilor decât avansul importurilor va fi dovada că această ţară îşi restructurează economia şi că va avea o creştere economică de durată, nu un foc de paie", a concluzionat Isărescu, citat de presa.
|
|