Norma privind fuziunea fondurilor de pensii facultative |
Autor: Bancherul.ro 2011-02-10 16:51 |
|
Astăzi, 10 februarie a.c., Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat Norma privind fuziunea fondurilor de pensii facultative.
Conform noului act normativ operaţiunea de fuziune a două sau mai multe fonduri din sistemul Pilonului III este împărţită în două etape distincte de autorizare: autorizarea prealabilă şi autorizarea definitivă.
În urma obţinerii autorizării definitive, activele, participanţii şi arhiva de la fondul de pensii absorbit vor fi transferate la fondul de pensii absorbant, iar fondul de pensii absorbit în urma fuziunii îşi încetează existenţa.
Ulterior, participanţilor preluaţi li se recalculează numărul de unităţi de fond în funcţie de valoarea activului personal transferat şi de valoarea unitară a activului net al fondului de pensii facultative absorbant.
Printre prevederile actului normativ referitoare la condiţiile şi procedura pe care trebuie să le îndeplinească administratorii în vederea fuziunii, se numără şi cea a necesităţii informării şi consultării participanţilor fondului de pensii facultative absorbit, cu privire la această operaţiune. Fuziunea se realizează numai în condiţiile obţinerii acordului majorităţii acestora.
Operaţiunile de fuziune între două sau mai multe fonduri de pensii au efect în consolidarea pieţei sistemului de pensii private ca parte a unui proces natural de evoluţie a acestui sector financiar.
Norma privind fuziunea fondurilor de pensii facultative, elaborată în aplicarea Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va fi disponibilă pe site-ul www.csspp.ro, Rubrica: Legislaţie, la data publicării ei.
***
Toate celelalte decizii ale CSSPP adoptate în şedinţa de astăzi, 10 februarie 2011 vor fi publicate şi detaliate în Buletinul Lunar al CSSPP, din 15 martie a.c.
|
|