Isarescu: Scaderea inflatiei, primul obiectiv al BNR in 2011 |
Autor: Bancherul.ro 2011-01-12 18:21 |
|
Modificarea dobânzii de politică monetară este improbabilă în condiţiile în care BNR se luptă să reducă inflaţia, care a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani ca efect al creşterii taxei pe valoarea adăugată, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu într-un interviu pentru Bloomberg.
Principalul obiectiv al Băncii Naţionale pentru 2011 va fi încetinirea inflaţiei, care a fost alimentată de creşterea cu cinci puncte procentuale a TVA, la 24%, în iulie anul trecut, a spus Isărescu.
Rata inflaţiei a fost de 7,96% anul trecut, nivel aproape dublu faţă de cel din 2009. Pentru sfârşitul anului 2011 prognoza BNR indică o inflaţie de 3,4%.
Efectele de runda întâi ale majorării TVA au fost "rezonabile", ceea ce a permis BNR, la şedinţa din 5 ianuarie, să menţină dobânda de politică monetară neschimbată pentru a cincea lună consecutiv, la minimul record de 6,25%, a spus Isărescu.
El a arătat că stabilitatea dobânzii cheie "a atenuat efectele de runda a doua ale majorării TVA". Dacă dobânda creşte, sunt generate aşteptări şi sunt create efecte de runda a doua, a precizat el.
"De aici provine reticenţa de a modifica dobânzile. Este foarte important să rezistăm ca la Stalingrad. Politica monetară îşi va îndeplini în general obiectivele", a spus şeful BNR.
România a fost nevoită să majoreze TVA la 24% pentru a respecta ţinta unui deficit de 6,8% în 2010 şi 4,4% pentru acest an, potrivit termenilor programului de finanţare de 20 de miliarde de euro convenit cu FMI şi Uniunea Europeană.
PIB-ul României s-a contractat în trimestrul al treilea cu 2,5%, în condiţiile în care majorarea TVA şi reducerea salariilor din sectorul public au afectat cererea de consum.
Criza financiară mondială a exercitat presiuni asupra leului, care s-a depreciat în ultimele 12 luni cu 2,88% faţă de euro, aceasta fiind cea mai slabă performanţă a unei monede emergente din cele 176 analizate de Bloomberg.
Isărescu a arătat că BNR nu are o ţintă oficială pentru cursul leului şi a intervenit pe piaţa de schimb valutar pentru a preveni ca "excesul de lichidităţi" să provoace "fluctuaţii ample" ale monedei, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor a schimbat în lei fondurile obţinute prin împrumuturile în euro.
"Susţinem o flotare controlată, dar nu am stabilit niciodată marjele. Unii au spus că am menţionat un interval de variaţie a leului de 4,1-4,3 unităţi pentru un euro, aşa că am replicat că dacă leul este între 4,1-4,3 sunt mulţumit", a explicat şeful BNR.
Următoarea şedinţă de politică monetară a BNR va avea loc pe 3 februarie.
|
|