Sisteme electronice de licitatie pentru titlurile de stat si listarea acesotra la Bursa |
Autor: Bancherul.ro 2008-04-29 21:40 |
|
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va demara, în perioada imediat următoare, testarea a două aplicatii informatice menite să modernizeze sistemul actual de administrare a datoriei publice, se arata intr-un comunicat de presa al MEF.
Astfel, în curând, va fi finalizată implementarea unui sistem electronic de licitatie pentru piata primară a titlurilor de stat, dezvoltată de Reuters, astfel încât plasarea si adjudecarea emisiunilor să se realizeze la nivelul MEF. Rezultatele licitatiilor ar urma să fie transferate în timp real în sistemul elecronic de decontare si depozitare a titlurilor de stat existent la BNR, printr-o conexiune specială, care să permită procesarea automată. În prezent, derularea licitatiilor pentru emisiunile de titluri de stat se realizează prin Banca Natională a României (BNR), mandatată de MEF să îndeplinească functia de agent de plasare pentru emisiunile de titluri de stat. Sistemul de organizare al acestor licitatii are la bază o aplicatie semiautomată, dedicată pietei primare, dezvoltată la nivelul BNR, derularea licitatiilor pentru emisiunile de titluri de stat necesitând o perioadă de timp destul de mare pentru prelucrarea ofertelor, centralizarea acestora si anuntarea rezultatelor.
Totodată, în cadrul aceluiasi proces de modernizare a operatiunilor, MEF împreună cu BNR, Comisia Natională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Depozitarul Central (RoClear) au identificat si a demarat un proces de implementare a unei solutii informatice privind listarea la bursă a titlurilor de stat. Solutia aleasă va permite conectarea BVB la sistemul electronic de decontare si depozitare a titlurilor de stat, asigurându-se simultaneitatea tranzactionării titlurilor de stat atât pe piata bursieră, cât si pe cea interbancară în conditiile păstrării infrastructurii tehnice actuale.
MEF se află într-un amplu proces de îmbunătătire a managementului datoriei publice atât prin prisma componentei legislative, cât si a celei operationale, prin adoptarea unor măsuri majore în sensul modernizării activitătii de administrare a disponibilitătilor bănesti si al datoriei publice.
|
|