Proiect de lege pentru taxarea bancilor |
Autor: Bancherul.ro 2010-12-22 14:07 |
|
Instituţiile de credit şi cele financiare ar putea plăti, timp de trei ani, o taxă de solidaritate de 2,5% din profitul realizat anul anterior.
Senatorii PDL au pregătit un proiect de lege în acest sens care urmează să fie dezbătut în procedură de urgenţă în primăvara lui 2011 (următoarea sesiune parlamentară).
Fondurile obţinute din taxa de solidaritate vor fi virate la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale, unul dintre principalele obiective ale măsurii fiind sprijinirea populaţiei defavorizate, potrivit proiectului de act normativ.
Senatorii PDL consideră că introducerea taxei de solidaritate reprezintă nu numai o necesitate economică, dar şi "un act de justiţie morală cu importante implicaţii sociale".
Mircea Marius Banias, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, a declarat pentru ziarul "BURSA": "Noi sperăm că proiectul de lege va fi adoptat anul viitor, în prima sesiune parlamentară. Mizăm pe sprijinul partenerilor noştri din coaliţia de guvernare, dar şi pe sprijinul celorlalţi colegi din Parlament. Taxa de solidaritate este o măsură cu caracter excepţional care va aduce un plus de sprijin celor mai defavorizate categorii ale populaţiei".
Senatorii PDL susţin că taxa de solidaritate pentru instituţiile financiare şi cele de credit este necesară în contextul în care cetăţenii şi agenţii economici au fost supuşi unor măsuri de solidaritate din partea Guvernului precum creşterea TVA şi reducerea salariilor.
Iniţiatorii actului normativ au precizat: "Ani de zile profitul realizat de bănci a fost constituit din comisioane şi taxe abuzive pretinse clienţilor, la niveluri nepermis de mari. Această taxă de solidaritate se constituie ca o reparaţie morală, echilibrându-se balanţa între profiturile realizate de bănci şi criza financiară mondială, care până la urmă a fost generată tot de bănci. Banii de la FMI au fost daţi către BNR tot pentru ajutarea băncilor - taxa de solidaritate de 2,5% reprezintă o necesitate pentru Statul Român".
|
|