UniCredit: Consiliul Director aproba directiile strategice |
Autor: Bancherul.ro 2010-12-15 15:30 |
|
Au fost numiti: noul Director pentru Europa Centrala si de Est, noii responsabili pentru Divizia de Retail (persoane fizice si IMM) la nivel de Grup si in Italia, precum si noul director de Resurse Umane al Grupului.
Directiile strategice sunt organizate in jurul a patru piloni principali:
- Confirmarea unei platforme strategice solide a Grupului, unica in Europa
- Intarirea prezentei internationale a Grupului, in beneficiul final al clientilor si comunitatilor
- Alocarea resurselor in favoarea zonelor cu cel mai mare potential
- Prioritate in recupererea profitabilitatii si a eficientei, precum si pentru simplificarea organizationala
Consiliul Director a numit patru manageri noi in pozitii-cheie
In urma sedintei din 14 decembrie, Consiliul Director a aprobat directiile strategice ale Grupului, care au la baza patru piloni principali si care urmeaza sa fie prezentate comunitatii financiare pana in vara anului 2011.
Dezvoltarea viitoare va fi sustinuta de platforma strategica solida, cu caracteristici unice in Europa, de vasta retea de banci comerciale din Europa, de numarul mare de clienti si de oferta de produse si servicii de calitate, furnizate de companiile din cadrul Grupului. Directiile strategiei confirma atentia pe care UniCredit o acorda clientilor sai si comunitatilor in care este prezent, care vor beneficia de puternica acoperire internationala si de un know-how diversificat.
Pozitionarea UniCredit din punctul de vedere al portofoliului de business si al acoperirii geografice ofera Grupului oportunitati clare de recuperare a profitabilitatii, folosind inclusiv un management optim al resurselor si avantajele competitive in Europa, in special in ceea ce priveste activitatile transfrontaliere.
Europa Centrala si de Est ramane o zona importanta pentru dezvoltarea UniCredit si va beneficia de o crestere progresiva de capital, care va fi alocat in anii urmatori. In aceasta regiune, Grupul va acorda o atentie speciala tarilor in care se estimeaza cel mai mare potential de crestere. Aceeasi abordare diferentiata va fi aplicata si in reevaluarea activitatii pe pietele in care pozitionarea UniCredit nu permite un nivel adecvat de profitabilitate sau acumularea de masa critica.
Divizia Corporate & Inventment Banking se dovedeste a fi un pilon fundamental in strategia Grupului si directiile strategice aprobate prevad consolidarea sa si prin investitii semnificative. Imbunatatirea gradului de profitabilitate se va face si prin imbunatatirea eficientei, obtinuta printr-o simplificare organizationala. Aceasta va creste capacitatea de a indeplini mai rapid solicitarile clientilor si va favoriza implicarea in comunitatile in care suntem prezenti si intelegerea nevoilor specifice ale clientilor din fiecare tara.
Actiunile de recuperare a eficientei prevad in particular:
- O atentie deosebita acordata restructurarii si relansarii activitatilor in Italia si Germania, inclusiv prin prisma proiectului One4C;
- Cresterea productivitatii activelor ponderate la risc, inclusiv pe baza activitatilor care necesita un nivel scazut de capital, precum consolidarea
- Consolidarea activitatilor de cross-sell prin acordarea unei atentii speciale serviciilor transfrontaliere, avand in vedere pozitionarea Grupului ca leader european in Trade Finance
- Reducerea substantiala a costului riscului
- Restructurarea activitatilor de Corporate, cu un focus mai mare pe oferirea de servicii.
Pentru a simplifica structura organizationala, Consiliul a aprobat propunerea de a include activitatile de Leasing si de Factoring in competentele Managerului General, in timp ce Global Transaction Banking va deveni parte din Divizia de Corporate and Investment Banking.
Deoarece ne indreptam catre un cadru de reglementare mai bine definit si catre un mediu economic si financiar mai stabil, echipa de management va continua sa lucreze la un plan detaliat, care va cuantifica obiectivele pe termen mediu ale Grupului si care va fi prezentat pana in vara anului viitor.
Consiliul Director a numit cu aceasta ocazie noii responabili pentru CEE, pentru Retail (persoane fizice si IMM) la nivel de Grup si pentru activitatile din Italia, precum si pentru Resurse Umane. Numirile s-au facut din plan intern, fiind selectati manageri care au lucrat in cadrul Grupului si care au acumulat experienta internationala, demonstrand astfel capacitatea UniCredit de a crea un top management puternic.
Astfel, Gianni Franco Papa a fost numit Head of CEE Division, pozitie ocupata de Federico Ghizzoni pana la momentul numirii sale in functia de CEO. Gianni Franco Papa va raporta Managerului General. Nascut la Milano, in varsta de 54 ani si absolvent de Drept, Gianni Franco Papa si-a inceput cariera in 1979 in fosta banca Credito Italiano. In februarie 2008 a fost numit Manager General al Ukrsotsbank in Ucraina, iar din octombrie 2010 s-a transferat la Bank Austria, in Viena, pentru a prelua pozitia de Head of CIB CEE.
Noua pozitie de Head of the Family & SME Division, care a fost infiintata in urma intalnirii Consiliului Director din 14 decembrie, va fi detinuta de Alessandro Maria Decio, care va raporta direct Managerului General. Alessandro Maria Decio, in varsta de 44 de ani, s-a nascut in Milano si a obtinut un MBA la INSEAD in Fontainebleu. Dupa ce a lucrat in Londra, fiind Director al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, in anul 2000 s-a alaturat UniCredit pe pozitia de Head of Strategy, Planning and M&A for New Europe. Decio si-a continuat cariera in Grup ca CEO al Zagrebacka Banka in Croatia si apoi ca CEO al Bulbank in Bulgaria. Din 2007 a ocupat pozitia de Chief Operating Officer al bancii Yapi Kredi in Turcia.
Consilui Director l-a numit pe Frederik Geertman in functia de Head of the Family & SME pentru reteaua din Italia. Pana in acest moment, pozitia a fost detinuta ad interim de catre Gabriele Piccini, Country Chairman in Italia, care acum se va putea dedica total rolului sau principal. Frederik Geertman (40 de ani) este absolvent de Inginerie Chimica si cu un MBA la INSEAD in Fontainebleu, s-a alaturat Grupului din anul 2003 si a acumulat o vasta experienta in ceea ce priveste canalele de distributie. Inca de la fuziunea cu Capitalia in 2007, Geertman a ocupat functia de Head of the Retail Marketing & Segments.
Paolo Cornetta a fost numit Director de Resurse Umane al Grupului, inlocuindu-l astfel pe Rino Piazzolla, care va parasi UniCredit in saptamanile urmatoare pentru noi provocari profesionale. Paolo Cornetta (49 de ani) este absolvent de drept, a obtinut un MBA la Universitatea din Bocconi in Milano si are o vasta experienta profesionala in Resurse Umane. Dupa ce a fost Director de Resurse Umane pentru New Europe, iar apoi Head of Executive Development & Compensation, a ocupat pozitia de Head of HR Family & SME din iulie 2009 si de curand pe cea de Director de Resurse Umane pentru Italia.
UniCredit anunta cu aceasta ocazie si numirea lui of Giuseppe Scognamiglio in functia de Head of Institutional and Regulatory Strategic Advisory, inlocuindu-l pe Carmine Lamanda, care si a incheiat colaborarea cu UniCredit. Giuseppe Scognamiglio (47 de ani) este absolvent de drept si si-a inceput cariera diplomatica in Ministerul de Comert Exterior al Italiei in 1989 - de atunci a fost Consultant Diplomatic pentru diverse cabinete ministeriale din 1999 pana in 2001, apoi a fost responsabil cu politica de internationalizare a sistemului economic italian. In 2003 s-a alaturat UniCredit ca Head of Institutional and International Affairs, pozitie pe care a ocupat-o pana in prezent.
Despre UniCredit
UniCredit este o institutie financiara de top, cu radacini puternice In 22 tari europene si cu o prezenta internationala pe 50 de piete, cu aproximativ 9.600 sucursale si peste 162.000 angajati la 30 iunie 2010. In regiunea CEE, UniCredit opereaza cea mai mare retea bancara internationala cu aproximativ 4.000 sucursale si puncte de lucru.
Grupul este activ In urmatoarele tari: Austria, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Kazahstan, Kârgâzstan, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia si Ucraina.
|
|