Eugen Radulescu: BNR ar putea deveni in curand creditor pentru sistemul bancar |
Autor: Bancherul.ro 2008-04-22 18:57 |
|
Banca centrală ar putea deveni în curând creditor pentru sistemul bancar, având ca efect reducerea costului lichiditătii, a declarat, luni, consilierul guvernatorului BNR Eugen Rădulescu, citat de Mediafax.
"Banca Natională nu mai e atât de debitoare fată de sistemul bancar, ci poate deveni în curând creditor pentru acesta, iar dobânzile BNR nu vor mai fi agătate sus în cer", a spus Rădulescu, la seminarul "Băncile - bătălia pentru resurse".
El a arătat că functia băncii centrale de creditor al băncilor comerciale va genera efecte imediate si substantiale în ceea ce priveste lichiditatea sistemului bancar si a costului acesteia.
Întrebat când va deveni banca centrală creditor al sistemului bancar, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu a arătat că nu a fost stabilit un termen exact în acest sens, însă speră că se va întâmpla cât mai curând.
Dijmărescu a mentionat că băncile comerciale pot recurge la resursa băncii centrale când se confruntă cu deficit de lichiditate, existând totodată situatii care necesită un colateral, precum titlurile de stat si certificatele de depozite ale băncii centrale, care există deocamdată doar pe hârtie, nu si în piată.
"Titlurile de stat sunt totusi insuficiente si inegal distribuite în sistemul bancar, însă cred că vor înregistra o crestere în portofoliul băncilor", a spus viceguvernatorul BNR.
Pe de altă parte, Dijmărescu a arătat că băncile centrale ar trebui să devină creditori de ultimă instantă si pentru alte institutii decât cele de credit clasice, măsură luată deja de Fondul Federal de Rezerve.
"Băncile centrale nu ar trebui să excludă această posibilitate", a mentionat Dijmărescu.
Totodată, Rădulescu a apreciat că băncile românesti vor intra în competitie pentru atragerea de resurse financiare, cel putin pe termen scurt.
El a arătat că ar fi o problemă dacă toate băncile-mamă si-ar retrage finantările pentru băncile locale, însă nu ar fi avantajos pentru acestea, întrucât obtin profituri mai mari din unitătile străine decât din cele din tara de origine.
În cazul unei erodări totale a finantării externe, sistemul bancar nu va avea probleme, însă acestea vor apărea la companiile din portofoliile băncilor, care vor înregistra pierderi si nu vor mai putea atrage alte linii de finantare de la bănci, apreciază seful Directiei Stabilitate Financiară a BNR.
Banca centrală vede "bătălia pentru resurse" ca o redeschidere a apetitului pentru atragerea de economii, afirmă Drăgulin.
Pe de altă parte, Rădulescu anticipează o înăsprire a conditiilor de creditare, cu o evaluare a riscului mai strictă, fapt care va conduce la scumpirea creditului pentru clientul final.
Presedintele Asociatiei Analistilor Financiari (CFA România), Dragos Cabat, afirmă că românii sunt la fel de optimisti după criza financiară internatională si consumă la fel de mult, ceea ce a dus la o crestere a economiei destul de mare în primul trimestru, însă a atentionat că dacă se va continua în acest ritm, băncile comerciale vor avea nevoie de resurse, pe care le pot obtine mai dificil de la băncile-mamă si la preturi mai mari, arătând că si pe piata interbancară costurile sunt ridicate.
"Impactul unei crize internationale asupra României ar putea avea trei directii. În primul rând dacă tările unde muncesc cu preponderentă căpsunarii, respectiv Spania, Italia si, mai putin, Grecia, vor avea recesiuni, e de asteptat ca si banii pentru muncitorii străini să scadă si astfel ne asteptăm la o plafonare sau chiar o scădere în acest an a sumelor de bani intrate în tară de la ei", a spus Cabat.
În al doilea rând, dacă Uniunea Europeană se află într-o criză, impactul asupra României la prima vedere ar consta în reducerea exporturilor, având în vedere că România e o tară mică si că majoritatea importurilor si a exporturilor se derulează cu spatiul european. Impactul psihologic asupra consumatorului român reprezintă a treia directie în expunerea lui Cabat.
"Va fi cu sigurantă o bătălie pentru resurse, pentru că prospectiile României sunt foarte bune. (...) Am tendinta să cred că orice investitie în România va avea randamente foarte bune", a declarat, la rândul său, economistul-sef al BRD-Groupe Societe Generale, Florin Libocor.
El a apreciat că niciun alt stat membru UE sau NATO nu oferă randamente si perspective atât de favorabile ca România.
|
|