www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Firmele de leasing aveau in 2009 circa 9.000 de contracte in asteptarea executarii silite

Autor: Bancherul.ro
2010-09-23 20:08
Societăţile de leasing aveau, la finele anului 2009, circa 9.000 de contracte în aşteptarea încuvinţării executării silite a bunurilor, situaţie care a condus la creşterea costurilor de provizionare şi operaţionale şi a încurajat frauda şi un comportament nesănătos de plată, potrivit ALB.

"Situaţia este efectul unei decizii a Curţii Constituţionale din aprilie 2009, în urma căreia a fost schimbată procedura de executare silită şi a introdus obligativitatea obţinerii acordului unui judecător pentru a începe executarea. În urma deciziei, circa 9.000 de contracte de leasing erau anul trecut în aşteptarea încuvinţării executării silite, fapt care a condus la creşterea costurilor de provizionare şi operaţionale ale societăţilor şi a încurajat frauda şi un comportament nesănătos de plată din partea clienţlor", a declarat, joi, într-o conferinţă, secretarul ALB România, Adriana Ahciarliu, citata de Mediafax.

Ea a adăugat că şi statul are de pierdut din apariţia acestui blocaj, pentru că nu mai încasează TVA de la societăţile de leasing.

"Avem discuţii cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi sperăm să găsim soluţiile pentru a ieşi din acest blocaj", a spus Ahciarliu, care a estimat că soldul celor aproximativ 9.000 de contracte se situează între 120 şi 150 milioane de euro.

Anterior deciziei Curţii Constituţionale (CC), un client rău-platnic putea fi executat silit doar în baza contractului de leasing sau a unui alt contract cu titlu executoriu, în maximum o săptămână, de către un executor judecătoresc.

După intrarea în vigoare a deciziei CC, aprilie 2009, societăţile de leasing sunt obligate să obţină acordul judecătoriei din zona domiciliului sau a sediului clientului, ceea ce prelungeşte procesul de recuperare a bunului de la client cu cel puţin o lună.