MaiMultVerde si Raiffeisen Bank amenajeaza spatii verzi in 5 orase din Romania |
Autor: Bancherul.ro 2010-09-10 11:23 |
|
Asociaţia MaiMultVerde şi Raiffeisen Bank derulează, în prezent, un proiect prin care vor fi amenajate spaţii verzi şi de joacă în oraşele Ploieşti, Alexandria, Călăraşi, Galaţi şi Focşani. Aceste oraşe au cea mai mică suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor din România, sub 5 metri, media europeană recomandată fiind de 26 metri pătraţi/cap de locuitor. Prin această iniţiativă, terenuri cu o suprafaţă de aproximativ 500 metri pătraţi, situate în cartiere rezidenţiale, vor fi amenajate pentru ca locuitorii să beneficieze de o zonă verde pentru relaxare şi joacă. Primul spaţiu astfel conceput va fi inaugurat pe 14 septembrie în zona de nord a oraşului Ploieşti.
Cu sprijinul primăriilor din cele cinci oraşe, cei doi parteneri ai proiectului, MaiMultVerde şi Raiffeisen Bank, cu sprijinul autorităţilor locale, au identificat terenuri virane cu suprafeţe de circa 500 mp unde se vor planta arbori, arbuşti şi gazon şi se vor instala echipamente de joacă pentru copii şi mobilier urban de cea mai bună calitate şi la standarde înalte de siguranţă. Mobilierul urban este realizat de către Rainbow Company (www.rainbowcompany.ro), partenerul logistic al acestui proiect, din plastic reciclat din PET-uri, cu o rezistenţă şi anduranţă mare. Prin reciclarea plasticului necesar la producţia mobilierului urban, amprenta de carbon este mult inferioară materialelor clasice folosite de obicei, cum ar fi lemnul.
„Ne confruntăm cu o scădere drastică a suprafeţei spaţiilor verzi în România, unele comunităţi fiind grav afectate din această cauză, şi e foarte important ca orice soluţie de transformare a spaţiilor virane în spaţii verzi să fie pusă în practică şi sprijinită. Am găsit cele mai bune soluţii peisagistice, am lucrat cu specialişti, am folosit materiale ecologice, iar în curând veţi vedea rezultatul durabil al acestui proeict care va îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor din aceste oraşe.”, a declarat Doru Mitarana, director Asociaţia MaiMultVerde.
„Resursele pe care organizaţia noastră le consumă au un impact asupra mediului. Una dintre resursele cele mai utilizate de către noi ca şi organizaţie sunt combustibilii necesari transportului. Pentru că ne desfăşurăm activitatea în mediul urban credem că este de datoria noastră să facem locul în care trăim unul mai curat, mai sănătos. Din acest motiv am ales să amenajăm spaţii verzi de joacă în acele zone de blocuri unde betonul este dominant, iar aerul curat o raritate", a declarat Corina Vasile, Director Comunicare şi Relaţii Publice, Raiffeisen Bank.
În ultimii ani în România se poate observa o reducere dramatică a spaţiilor verzi din oraşe, fie ele de utilitate publică (parcuri, grădini, spaţii de joacă), fie zone de verdeaţă în apropierea străzilor şi marilor bulevarde. Reducerea spaţiilor verzi are impact asupra calităţii aerului şi a vieţii locuitorilor din aceste zone. Conform standardelor europene, până în anul 2013 fiecărui locuitor al oraşelor din România trebuie să-i revină 26 metri pătraţi de spaţiu verde, norma de care depinde sănătatea oamenilor. Mai mult, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca în marile aglomeraţii urbane să existe cel puţin 50 metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor. În acest moment, media spaţiului verde la nivel naţional este de doar 9 metri pătraţi pe cap de locuitor, iar in oraşe importante precum Arad, Călăraşi, Constanţa, Deva, Galaţi, Ploieşti sau Focşani nu se înregistrează mai mult de 5 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.
|
|