www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dupa greva de la Dacia Pitesti urmeaza cea de la Sidex Galati

Autor: Bancherul.ro
2008-04-14 09:52
Dupa ce sindicalistii de la Dacia Pitesti au facut o greva de aproape trei saptamani soldata cu o majorare substantiala de salarii, de peste 400 de lei, fenomenul se extinde si la Sidex Galati.

Sindicalistii de la Solidaritatea au declansat, luni, la ora 06:30, greva generală în combinatul ArcelorMittal Galati, peste 200 de muncitori plecând de la locurile de muncă si adunându-se în fata portii principale până la ora 07:00, transmite corespondentul NewsIn.

Luni dimineată, la ora 06:30, sindicatul Solidaritatea a declarat deschisă greva generală în combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati. La acea oră, mai putin de zece persoane se aflau în sediul sindicatului, situat la intrarea pe platforma industrială. Între acestea se numărau presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, vicepresedintele coordonator Ilinca Diaconu, si alti lideri sindicali care confectionau banderole cu inscriptia GREVĂ. Aceste banderole urmează să fie distribuite membrilor de sindicate care încetează lucrul si se alătură protestului.

La ora difuzării acestei stiri, liderii Solidaritatea nu stiau câti muncitori au intrat efectiv în grevă, o primă estimare urmând a fi disponibilă în jurul orei 11.00. Pe baza semnăturilor de participare la grevă strânse de lideri sindicali în ultimele săptămâni, sindicalistii mizează pe aproximativ 3.600 de salariati.

Potrivit ordinelor, grevistii tebuie să-si anunte sefii din sectia în care lucrează cu privire la faptul că au intrat în grevă. Totodată, ei trebuie să facă prezenta la comitetul de grevă din uzina în care sunt încadrati. Potestatarii din sectoarele periculoase si cele în care se lucrează în flux continuu trebuie să-si înceteze activitatea, dar să rămână la posturi. Ceilalti, din sectoarele de reparatii si mentenantă, sunt asteptati de liderii sindicali în fata portii principale a combinatului. Până la ora 07.00, atunci când a avut loc schimbul de tură, peste 150 de angajati s-au adunat acolo.

Protestatarii ascultă mesajele liderilor Solidaritatea. Printre cei care au luat cuvântul se numără Marcel Mititelu, liderul sindical de la ArcelorMittal Hunedoara care, pe 21 martie 2007, i-a instigat pe siderurgistii gălăteni adunati la un miting de protest în fata portii combinatului gălătean să intre cu forta în turnul administrativ, acolo unde îsi are birourile staff-ul ArcelorMittal Galati.

Presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat, luni, că, la ora declansării grevei, au fost reduse la starea de veghe instalatii de gaze din Uzina Cocso-Chimică - una dintre uzinele cele mai periculoase de pe platforma siderurgică.

Solidaritatea a declansat greva generală pe termen nelimitat din cauza neîntelegerilor cu administratia ArcelorMittal Galati cu privire la cresterile salariale aplicabile în acest an. Grevistii vor sustine, miercuri, 16 aprilie, începând cu ora 14.00, un miting în fata portii principale a combinatului, miting la care sunt asteptati lideri sindicali din Pitesti, Hunedoara, Slatina si Bucuresti.

Siderurgistii care si-au anuntat deja participarea la grevă vor primi câte 15 lei pentru fiecare zi de grevă, din partea sindicatului Solidaritatea. Cei care aderă la protest după începerea acestuia vor primi zece lei pe zi.

O altă organizatie sindicală care nu a acceptat încă oferta administratiei ArcelorMittal Galati este Uniunea Sindicatelor Independente Forum, ce reprezintă personalul TESA din combinat. Înainte de a lua o decizie, Forum asteaptă clarificări de la Ministerul Muncii referitoare la legalitatea conflictului de interese declansat de sindicate încă din februarie. Luna trecută, secretarul de stat Denisa Pătrascu a revocat înregistrarea acestui conflict, anulând practic starea conflictuală din unitatea gălăteană. De altfel, legalitatea conflictului face obiectul unui proces în instantă.

Celelalte două organizatii sindicale negociatoare - Federatia Sindicală a Siderurgistilor-Metarom si Uniunea Teritorială a Sindicatelor Libere (UTSL) de la Căi Ferate Uzinale - au acceptat deja oferta avansată de administratia ArcelorMittal Galati. Reprezentantii celor două organizatii sindicale si cei ai patronatului au semnat un acord miercuri, 9 aprilie. Actul aditional încheiat prevede eliminarea grupelor 1 si 2 de salarizare si promovarea angajatilor direct în grupa 3, precum si acordarea unei cresteri salariale de 9,5% dar nu mai putin de 100 de lei, a unui bonus anual de 2% din salariul încasat în ultimele 12 luni, ajutoare sociale majorate în caz de deces sau accident de muncă si primă de Pasti de 200 de lei, cu 80 de lei mai mare decât până acum. Toate drepturile convenite se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2008 si se acordă cumulativ pânăla Pasti.

Documentul semnat expiră, însă, la 31 decembrie 2008, ceea ce elimină posibilitatea unei alte negocieri salariale în cursul acestui an. Tocmai aceasta este principala nemultumire a sindicatului Solidaritatea, cel care declansează greva generală. Organizatia s-a arătat dispusă să accepte, la rândul său, această ultimă ofertă a patronatului, dar numai dacă partenerii sociali vor relua negocierile în luna mai, pentru a permite acordarea unei a doua majorări salariale până la finele acestui an. În cazul în care patronatul la varianta unei negocieri unice în 2008, Solidaritatea cere cresterea salariului fiecărui angajat cu 275 de lei de la 1 ianuarie, dublarea sporului pentru week-endurile lucrate de la 25% la 50% si majorarea cuantumului primelor de la 120 la 300 de lei.

Sindicatele si administratia ArcelorMittal Galati au demarat negocierile salariale pentru anul în curs în decembrie 2007.
Anul trecut, administratia si sindicatele din combinatul ArcelorMittal Galati au convenit asupra contractului colectiv de muncă la patru luni si jumătate de la startul tratativelor, după mai multe tentative esuate de conciliere, proteste spontane ale muncitorilor si o grevă generală care a durat trei zile. Documentul, semnat în vara lui 2007, este încă în vigoare si va expira în luna iunie.
În prezent, salariul minim în combinatul ArcelorMittal Galati este de 610 lei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, având 330.000 de angajati în peste 60 de tări. În România, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producătorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.