Profitul oprational al Bancii Transilvania creste cu 68% |
Autor: Bancherul.ro 2010-07-28 10:38 |
|
Banca Transilvania a înregistrat rezultate financiare satisfăcătoare în prima jumătate a acestui an, într-un mediu economic nefavorabil, marcat de turbulenţe, se arata intr-un comunicat al bancii.
Agenţia de rating Fitch, în urma evaluării anuale a activităţii şi rezultatelor BT, a confirmat, la începutul acestei săptămâni, ratingul Băncii Transilvania, cu menţinerea perspectivei “stabile”. Factorii pozitivi menţionaţi de Fitch sunt importanţa BT, ca jucător în sistemul bancar românesc, cotele de piaţă semnificative, pe anumite domenii de activitate, precum şi nivelul confortabil de lichiditate, care contrabalansează cu succes creşterea costului riscului de credit şi evoluţiile macroeconomice nefavorabile.
Robert C. Rekkers, Directorul General al BT, declară: “In primul semestru al acestui an, profitul operaţional al băncii a crescut cu 68% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ne-am concentrat pe găsirea de soluţii adecvate cererii clienţilor, cum ar fi restructurarea sau ieftinirea creditelor, lansarea unei platforme dedicate celor care solicită fonduri europene, dar şi a unor produse noi. In plus, am venit pe piaţă cu campanii comerciale de creditare şi de refinanţare a creditelor de la alte bănci, pentru atragerea de clienţi noi, care au fost foarte bine primite. Avem, în continuare, indicatori confortabili de lichiditate şi de solvabilitate, cu mult peste limitele impuse de BNR”.
I. Date financiare la 30.06.2010:
Rezultatul operaţional al Băncii Transilvania a crescut în primul semestru din acest an cu 68% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 233 milioane lei, la 390 milioane lei. Profitul brut realizat este de 60,03 milioane lei, faţă de 11,07 milioane lei, cât a fost înregistrat la 30 iunie 2009, în timp ce profitul net este de 33,21 milioane lei. Comparativ cu prevederile bugetare pe întregul an, în primul semestru, profitul brut a fost realizat în proporţie de 40%.
In ceea ce priveşte venitul operaţional, acesta este de 726 milioane lei, mai mare cu 27% faţă de 30 iunie 2009, creşterea fiind generată mai ales de marjele de creditare şi de operaţiuni cu titluri. Cheltuielile operaţionale ale Băncii Transilvania sunt, la 30 iunie a.c., de 336 milioane lei, uşor sub nivelul celor înregistrate în semestrul I 2009, ca urmare a unui control constant al costurilor.
Raportul cost / venit aferent aceluiaşi interval de timp se situează la 46% - faţă de 62%, cât era înregistrat la 30 iunie 2009, respectiv de 55%, la 31 decembrie 2009 - şi reflectă rezultatul efortului de rentabilizare a costurilor operaţionale BT.
Costul net al riscului de credit, în primul semestru din 2010, este mai mare cu 49% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 330 milioane lei, din care 111 milioane lei reprezintă provizioane nedeductibile fiscal, banca fiind prudentă în ceea ce priveşte monitorizarea riscului de credit, în acord cu trendul pieţei şi cu contextul actual. Un efect negativ asupra împrumuturilor în valută angajate de clienţi şi, implicit, asupra costului net de risc, l-a avut si deprecierea leului faţă de euro, comparativ cu jumătatea anului 2009.
Activele bilanţiere ale Băncii Transilvania au crescut faţă de sfârşitul anului precedent cu 3%, ajungand la 20.000 milioane lei. Portofoliul de credite este bine structurat, ponderea creditelor în moneda naţională fiind de 61,71%, iar a celor denominate în valută, de 38,29%. Din totalul portofoliului de credite BT, creditele pentru companii reprezintă 59,32%, iar creditele acordate persoanelor fizice reprezintă 40,68%. Volumul creditelor a ajuns, la finalul lunii iunie a.c., la 13.096 milioane lei, în creştere cu 8% faţă de sfârşitul anului precedent, în timp ce volumul depozitelor a crescut cu 5%, până la 15.720 milioane lei.
Banca Transilvania are şi mai mulţi clienţi activi, la sfârşitul semestrului I 2010 baza sa cuprinzând 1.408.000 clienţi activi, faţă de 1.340.000 clienţi activi - la sfârşitul semestrului I 2009.
Raportul credite / depozite este în continuare subunitar, valoarea acestuia fiind de 0,83, la 30 iunie 2010, ceea ce demonstrează o lichiditate confortabilă a băncii - atât în valută, cât şi în lei. Investiţiile Băncii Transilvania în titluri de stat au un trend uşor ascendent, ajungând la peste 2,6 miliarde lei, la 30 iunie a.c., faţă de 2,4 miliarde lei, cât era la începutul anului. Solvabilitatea BT, calculată fără încorporarea profitului realizat la 30 iunie, a înregistrat un nivel confortabil de 12,66%, în condiţiile în care BNR solicită un nivel minim de 8%.
In bilanţ, soldul provizioanelor din activitatea de creditare, la 30 iunie 2010, este de 1.098 milioane lei, mai mare cu 46% faţă de începutul anului, din care 251 milioane lei provizioane nedeductibile, în conditiile unui management al riscului adecvat mediului economic dificil. Ponderea creditelor neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă - la aceeaşi dată - 5,97% din totalul portofoliului de credite.
Rezultatele înregistrate de Banca Transilvania în primul semestru au fost satisfăcătoare, având în vedere situaţia economică existentă. In perioada următoare, BT se aşteaptă la o creştere a creditelor restante, marcată de majorarea, în continuare, a provizioanelor aferente, având în vedere măsurile guvernamentale adoptate şi creşterea economică negativă prognozată.
In contextul acestor perspective macroecomice încă dificile, Banca Transilvania se va concentra pe realizarea obiectivelor asumate pentru acest an, prin eficienţă şi management adecvat al riscului, lichiditate bună şi o politică de creditare sănătoasă.
II. Produse şi servicii noi, adaptate pieţei, lansate în primul semestru al acestui an
Banca Transilvania a venit, şi în primele 6 luni ale acestui an, cu oferte specifice pentru clienţii săi: de la facilităţi de restructurare a creditelor, la Platforma de soluţii destinate beneficiarilor de fonduri europene nerambursabile ori produse noi. Aşa sunt, de exemplu, “Ieşirea din iarnă” sau “Planul B de la BT”, care sunt facilităţi, respectiv produse de refinanţare a creditelor pentru companii. In plus, cei care au nevoie de bani UE, la Banca Transilvania beneficiază de consultanţă şi finanţare care permit beneficiarilor să îndeplinească, cu o mai mare uşurinţă, condiţiile de aprobare cerute de autorităţi. Tot în prima jumătate a acestui an, BT a ieftinit creditele adresate populaţiei, a lansat diverse promoţii, precum şi un card nou, Visa Gold BT – Rotary. Banca şi-a adaptat în permanenţă oferta, aşa încât să-şi susţină clienţii, având în vedere actualul context economic.
III. Majorarea capitalului social BT - precizare
In ceea ce priveşte derularea operaţiunilor specifice pentru majorarea capitalului social, aprobată prin Hotararea AGEA din data de 28 aprilie 2010, calendarul aferent este suspendat din cauza cererilor înregistrate de SIF Banat Crişana S.A. la Tribunalul Comercial Cluj, având ca obiect constatarea nulităţii absolute a tuturor hotărârilor adoptate de către AGEA, primul termen de judecată fiind fixat pentru data de 7 septembrie a.c. In plus, procedurile legate de deschiderea de noi unităţi teritoriale şi numirea de noi coordonatori de unităţi teritoriale se derulează într-un ritm foarte lent, tot ca urmare a cererilor formulate de SIF Banat Crisana SA privind respingerea înregistrării noilor administratori ai BT, în toate dosarele aflate pe rolul Oficiului Registrului Comerţului Cluj, deşi nu au nicio legătură cu obiectul acestor dosare.
Raportul cu rezultatele financiare la 30.06.2010 este disponibil pe site-ul băncii, www.bancatransilvania, în secţiunea Informaţii acţionari.
|
|