Mugur Isarescu: Bancile romanesti ar putea apela in curand la credite de la BNR |
Autor: Bancherul.ro 2008-04-08 15:51 |
|
Nevoia de lichiditate a băncilor a sporit, ca urmare a scumpirii surselor externe de finantare, ceea ce ar putea determina băncile să apeleze, în curând, la facilitătile de creditare ale băncii centrale, a spus marti guvernatorul Băncii Nationale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Nevoia de lichiditate a băncilor se reflectă si în ritmul mai rapid de crestere a dobânzilor la depozite decât la credite după majorarea dobânzii cheie.
"Anul trecut, daca BRN făcea ceva cu dobânda, semnalul pietei era că, probabil, dacă BNR majorează cu 2% dobânda, probabil, majorează si băncile cu întârziere de 3 luni rata dobânzii la depozite cu 0,5-1%, dar la credite imediat", mentiona Isărescu.
Anul acesta, însă, bancherii par să îsi fi schimbat strategia si au început să majoreze rapid dobânzile la depozite, scumpind ceva mai încet creditele, din cauza "bătăliei pentru cota de piată" care continuă.
Guvernatorul BNR a atras atentia că "resursele ieftine, super afluente si în căutare de plasamente din exterior s-au diminuat", în contextul în care "nu mai exista această generozitate, uneori agresivă, de a împinge bani în România".
El a adăugat că pozitia de exces de lichiditate din sistemul bancar românesc se diminuează pe zi ce trece", ceea ce ar trebui să transmită un mesaj clar către băncile comerciale, cum că trebuie "să îsi creeze instrumente si să se adapteze din mers". Astfel, e posibil ca în câteva luni sau chiar săptămâni BNR să devină creditor net, din pozitia de debitor în sistemul bancar.
"Pozitia de debitor a BNR tinde să se schimbe. Dacă acest lucru se va dovedi, apelurile la facilitătile de credit ale BNR trebuie pregătite din vreme pentru că acest lucru înseamnă vigorarea pietei titlurilor de stat pentru care este nevoie de tranzactii fluide si de formarea unei piete secundare a titlurilor de stat", a mai spus Isărescu si a explicat că băncile comerciale nu pot avea acces la facilitătile de credit ale BNR fără portofolii adecvate de titluri de stat.
|
|