Raport Raiffeisen Capital Management: se remarca o inrautatire semnificativa a sentimentului pentru risc al investitorilor internationali |
Autor: Bancherul.ro 2010-06-10 16:20 |
|
Luna mai a anului 2010 a fost una dintre cele mai slabe la bursele mondiale, caracterizându-se prin numeroase deprecieri, însumând procente formate din două cifre, se arata intr-un raport al Raiffeisen Capital Management privind pieţele emergente (VEZI raportul in documentul atasat).
Intensificarea discuţiilor privind situaţia Greciei și a altor ţări din Europa de Est a condus pe de o parte la apariţia unor temeri legate de durabilitea episodului de revenire economică mondială și pe de altă parte, a determinat o scădere brutală a cursurilor, agravată de amploarea fără precedent a catastrofei petroliere care a avut loc în golful Mexic. Aceste scăderi trebuie corelate cu aprecierile semnificative de curs înregistrate din martie 2009.
Per total, se remarcă o înrăutăţire semnificativă a sentimentului pentru risc al investitorilor internaţionali fapt care a condus la scăderea cursurilor activelor riscante și ale valorilor materiilor prime.
În ceea ce privește situaţia economică, indicatorii relevă o evoluţie economică marcantă în Statele Unite, cel puţin pentru următoarele șase luni. Bunurile industriale de folosinţă îndelungată se bucură de o cerere pozitivă, iar piaţa muncii dă semne favorabile. Tinând cont de inflaţia în continuare scăzută, și de problemele legate de finanţarea bugetelui de stat, așteptările legate de majorarea dobânzii de referinţă sunt puse pe un plan secund.
Situaţia ameninţă să scăpe de sub controlul actorilor de pe piaţa europeană (Grecia, UE, FMI). Măsurile de ajutor economic pentru Grecia în valoare de 110 miliarde de euro nu au reușit să elimine tensiunile existente. UE, BCE și FMI pregătesc împreună un plan de salvare pentru zona euro în valoare de 750 de miliarde de euro.
Acest pachet de salvare i-a suprins pe mulţi participanţi la piaţă atât prin promptitudine și volum cât și prin unitatea de care guvernele europene dau dovadă pentru prima dată pentru calmarea pieţelor financiare. Aceste măsuri reprezintă o ruptură evidentă faţă de principalele reguli fundamentale care au guvernat până în prezent zona euro. În mod deosebit, încălcarea de către BCE a unor practici până atunci tabooo (cumpărarea de obligaţiuni de stat de la ţările membre ale zonei euro) au deteriorat în mod evident reputaţia Băncii Centrale Europene și de asemenea a avut o influenţă negativă asupra euro.
Moneda euro continuă procesul de devalorizare. Dacă această evoluţie este în avantajul exportatorilor europeni, pe de altă parte este în dezavantajul economiei americane. Pe lângă faptul că produsele europene vor fi mai competitive faţă de produsele americane, se va prelungi în același timp și reevaluarea monedei chineze renmibi, fată de dolarul american, lucru așteptat de Statele Unite. De fapt această valorizare va conduce la slăbirea și mai accentuată a poziţiei concurenţiale a Chinei faţă de Europa.
Economiile ţărilor Europei Centrale și de Est prezintă semne de redresare. Creșterea producţiei industriale în “vechile” ţări ale Uniunii Europene are un impact pozitiv asupra economiilor Europei de Est, stimulând creșterea exporturilor. În același timp, cerea internă constituie un factor important pentru creșterea economică în ţările Europei Centrale și de Est.
|
|