www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bush aminteste Rusiei ca razboiul rece s-a incheiat si o invita sa se alature scutului american

Autor: Bancherul.ro
2008-04-02 10:37
Presedintele George W.Bush a invitat Rusia, miercuri, într-un discurs tinut la Bucuresti, să se alăture eforturilor NATO si SUA de apărare antirachetă, liderul american subliniind că Rusia nu are de ce să se simtă amenintată de dorinta aliatilor de a se apăra de atacuri.

Bush a subliniat că NATO trebuie să dezvolte modalităti de a se apăra de eventuale atacuri antirachetă venite din Orientul Mijlociu. El a accentuat că Rusia este la fel de expusă la asemenea pericole ca statele din NATO, iar scutul antirachetă nu este conceput ca un mijloc de apărare fată de Moscova.

"Războiul Rece s-a terminat. Rusia nu este inamicul nostru", a adăugat presedintele american. "Actionăm pentru o nouă relatie de securitate cu Rusia, a cărei fundatie nu se bazează pe anihilare reciprocă", a explicat el.

Bush a vorbit despre o cooperare strategică între Rusia si NATO care să atingă un "nivel fără precedent", prin includerea unor baze ale fostei Uniunii Sovietice, în apărarea antirachetă din Europa si a invitat Rusia să se alăture "efortului colectiv" pentru apărarea continentului. Bush se referea la propunerea colegului său rus Vladimir Putin de a pune la dispozitie o bază radar în Azerbaidjan.

"Credem că acest baze pot fi incluse într-un sistem mai larg de detectare a amenintărilor", ceea ce "ar putea duce la un nivel de cooperare strategică fără precedent între Rusia si Aliantă", a spus el.

Presedintele SUA a mentionat că va aborda acest subiect cu Vladimir Putin la Soci, după summit, si a remarcat că liderul de la Kremlin intentionează să participe la Bucuresti pentru prima dată la un summit NATO.

În discursul său, liderul SUA a mai mentionat faptul că Alianta "care nu a tras niciun glont în Războiul Rece" este în momentul de fată principalul actor în lupta împotriva terorismului.

George W. Bush a sustinut că a fost un adept al unei relatii deschise cu Rusia, după cum o dovedeste si crearea Consiliului NATO-Rusia. Scutul antirachetă pe care SUA intentionează să îl desfăsoare în Europa de Est nu oferă protectie pentru toate tările europene membre NATO, iar România este una dintre tările care nu este apărată de scut, alături de Turcia, Bulgaria si Grecia. De aceea, un scut antirachetă care să combine eventual sistemul american cu un sistem al NATO este una dintre temele summitului Aliantei de la Bucuresti.

Scutul pe care SUA au intentia să îl desfăsoare până în 2012 constă în zece rachete de interceptare în Polonia si un radar ultraperfectionat în Cehia, proiect care a crispat relatiile cu Moscova în ultimele luni. Statele Unite afirmă că obiectul scutului este de a-si proteja aliatii europeni de amenintări balistice venite din partea unor tări precum Iranul. Rusia vede însă în el o amenintare la adresa securitătii sale.