G20: Nu va exista o taxa bancara globala |
Autor: Bancherul.ro 2010-06-06 14:13 |
|
Liderii celor mai puternice state din lume (G20) reuniti la Busan, in Coreea de Sud, au decis sa renunte la propunerile de instituire a unei taxe bancare globale, lasand in schimb statelor mana libera sa impuna legislatia potrivita conform conditiilor specifice din fiecare tara, transmite Financial Times. (VEZI comunicatul G20 in documentul atasat).
Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale ale celor mai mari natiuni nu au fost de acord nici cu stimulii fiscali, admitand ca temerile pietelor financiare cu privire la datoriile suverane a determinat o concentrare prea mare asupra reducerii deficitelor.
Liderii G20 au sustinut principii generale de control in loc de o taxa uniforma pe banci prin care sa se finanteze fondurile de criza pentru fiecare.
Grupul celor 20 a semnat un plan pentru o serie de reforme in regulamentele financiare internationale, ca parte din efortul de a evita o noua criza financiara ce ar putea forta guvernele, din nou, sa plateasca mii de miliarde de dolari din banii cetatenilor, pentru a salva bancile.
"Nu cred ca suntem aproape de un consens global privind taxa bancara", a spus Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei SUA, adaugand "...cred ca inca exista sustinere puternica, mai ales in Europa, in Marea Britanie si Europa, pentru a stabili un impozit financiar conceput asemanator cu ceea ce am propus noi in Statele Unite."
Diplomatii din Canada si Brazilia s-au opus acestei taxe, spunand ca bancile lor nu au avut nevoie sa fie salvate prin fonduri guvernamentale speciale, in timpul crizei provocata de spargerea balonului de credite ipotecare cu risc mare din piata americana.
Intalnirea de la Busan a avut si scopul de a produce o intelegere privind felul in care se va trata problema bancilor prea mari sa se prabuseasca ("too big to fail"), inainte de sumitul din Toronto. Guvernantii vor sa simplifice metoda de a opri rapid o banca cu probleme grave, astfel incat aceasta sa nu destabilizeze sistemul financiar.
Exista si multa solidaritate in G20 pentru un plan de ridicare a normelor de lichiditate pentru banci, fortandu-le sa caute fonduri mai multe pentru o capitalizare puternica, crescand rezistenta la socurile de pe pietele internationale, dar acest plan trebuie pus in actiune cat se poate repede.
|
|