Danske Bank: Banca Centrala a Ungariei a majorat dobanda de teama inflatiei si pentru a proteja forintul |
Autor: Bancherul.ro 2008-03-31 22:40 |
|
Banca centrală a Ungariei a majorat, luni, cu 0,5 puncte dobânda de politică monetară, peste estimările medii, de 0,25 puncte, ale analistilor chestionati de Portfolio.hu, informează portalul financiar ungar. Intr-un comentariu al Danske Bank (vezi documentul atasat) se apreciaza ca majorarea de dobanda reflecta teama fata de mediul international dificil, precum si o masura de protectie a monedei nationale, la fel cum a procedat si BNR.
Doar sase dintre cei 17 respondenti ai sondajului Portfolio au estimat că banca centrală a Ungariei va majora dobânda de politică monetară cu mai mult de 0,25 puncte.
Comitetul de politică monetară al băncii centrale a Ungariei coborâse dobânda cheie de la 8% la 7,5% în iunie 2007.
Majorarea peste asteptări a dobânzii cheie a băncii centrale a Ungariei ar putea indica angajamentul solid al bancherilor centrali ungari de a-si atinge tinta de 3% pentru inflatia pe termen mediu si faptul că autoritătile de politică monetară din Ungaria vor să depăsească presiunile majorării dobânzii cheie printr-un singur pas, chiar dacă mai mare, consemnează Portfolio.hu.
Nu este clar dacă membrii comitetului de politică monetară al băncii centrale a Ungariei au luat în considerare în luarea deciziei lor si impactul pe termen mediu al tensiunilor politice dintre partidele din coalitia de guvernare, care au luat o întorsătură drastică la sfârsitul de săptămână si luni.
Membrii comitetului de politică monetară al băncii centrale a Ungariei au discutat cu presa foarte des în ultimele două săptămâni, pavând, practic, calea pentru majorarea de luni. Singura necunoscută pentru jucătorii de pe piată mai rămăsese amploarea cu care va coborî banca centrală a Ungariei dobânda cheie, mai scrie Portfolio.hu.
Motivatia pentru decizia comitetului de politică monetară al băncii centrale a Ungariei va fi publicată ulterior, la o conferintă de presă.
Turbulentele de pe pietele monetare si de capital internationale creează presiuni asupra pretului activelor din economia ungară, care, fragilă, se confruntă cu probleme de echilibru. Comitetul de politică monetară ar putea să fi luat în considerare si turbulentele de de piata internă care au explodat, până în prezent, luni dimineata.
|
|