ING a crescut valoarea beneficiilor oferite clienţilor de asigurări de viaţă şi pensii private în primul trimestru din 2010 |
Autor: Bancherul.ro 2010-05-12 18:45 |
|
Pentru ING, primele trei luni din 2010 au fost marcate de dezvoltarea a numeroase proiecte pentru clienţi dar şi de o consolidare a activităţilor, atât în zona de asigurări de viaţă cât şi în cea de pensii private, arata un comunicat al ING.
Pe segmentul de asigurări de viaţă valoarea activelor financiare în administrare a ajuns la peste 1,9 miliarde RON la sfârşitul primului trimestru din 2010, în creştere cu 28,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Volumul primelor brute subscrise de ING în primele trei luni ale anului se situează la nivelul de 136 milioane RON, comparativ cu 130 milioane RON în intervalul similar din 2009, marcând o creştere de 4,5% în această perioadă.
„Primele trei luni din 2010 au evidenţiat o atitudine matură a consumatorilor români, consolidată după anul 2009, în care a crescut conştientizarea nevoii de protecţie şi de a pune deoparte bani pentru viitor. Astfel, în rândul clienţilor ING sesizăm o reducere semnificativă a numărului celor care aleg să renunţe la contractele de asigurări dar şi o apetenţă mai ridicată pentru produse care oferă beneficii multiple”, a declarat Cornelia Aurelia Coman, director general ING Asigurări de Viaţă. „Aşa cum am mai declarat, ne aşteptăm ca şi anul 2010 să resimtă efectele perioadei dificile din anii 2008-2009 la nivel internaţional, astfel că măsurile luate de Guvern ca urmare a acordului cu FMI ne determină să păstram o atitudine rezervată cu privire la evoluţiile imediat următoare. Avem însă speranţa că perioada prin care am trecut cu toţii să ne facă mai responsabili pentru viitorul nostru financiar.”
Scăderea continuă a numărului de clienţi care aleg să renunţe la contractele de asigurări confirmă evoluţiile pozitive sesizate la sfârşitul anului precedent. Astfel, la ING numărul total de contracte reziliate şi răscumpărate în intervalul ianuarie-martie 2010 s-a redus cu 13% comparativ cu sfârşitul anului 2009 şi cu 21% comparativ cu Q1 2009.
O tendinţă interesantă se evidenţiază şi în privinţa categoriilor de produse situate în topul preferinţelor consumatorilor în această perioadă. Astfel, dacă în cursul anului trecut s-a remarcat o accentuare constantă a apetitului pentru produse ce oferă protecţie şi randamente garantate, în portofoliul de contracte noi încheiate la ING în Q1 2010 se observă o revenire a interesului pentru asigurările unit linked, care oferă, pe lângă protecţie financiară, şi oportunitatea unor investiţii. Alocarea de prime suplimentare importante în cadrul acestor poliţe şi îndreptarea atenţiei şi către produse cu primă unică din portofoliul de produse unit-linked în primul trimestru sunt acţiuni care vin să susţină această revenire.
“Motivele care au generat apetitul mai ridicat pentru categoria unit-linked se referă la randamentele excelente obţinute în 2009, la flexibilitatea ridicată a acestor produse şi la măsurile pe care le-am adoptat în sprijinul clienţilor noştri, concretizate în reducerea anumitor categorii de taxe pentru contractele unit-linked. Ca urmare, în totalul poliţelor noi din primele trei luni, asigurările de acest tip deţin o pondere de 40%, comparativ cu 22% la finele anului 2009”, precizeaza Cornelia Aurelia Coman.
Performanţele nete înregistrate în perioada ianuarie – martie 2010 de Programele de investiţii Unit Linked în lei ale ING Asigurări de Viaţă au fost de +3,7% pentru Programul de investiţii Bond, +10,4% pentru Programul Mixt25, +14,5% pentru Mixt50, +17,8% pentru Mixt75 şi de +20,8% pentru Programul de investiţii Equity.
Valoarea beneficiilor plătite de ING Asigurări de Viaţă în primul trimestru din 2010 pentru evenimente asigurate şi contracte ajunse la maturitate a fost de 12,82 milioane RON. Dintre acestea, pentru portofoliul de contracte încheiate, ING Asigurări de Viaţă a plătit în intervalul ianuarie-martie beneficii pentru evenimente asigurate de 4,13 milioane RON, cu peste 5% mai mult faţă de perioada similară a anului precedent.
În privinţa motivelor pentru care clienţii aleg să încheie o asigurare de viaţă, pe primul loc în topul preferinţelor manifestate în intervalul ianuarie-martie 2010 se menţine dorinţa de a le asigura copiilor un viitor financiar sigur. Astfel, în portofoliul de contracte subscrise în Q1 2010 la ING Asigurări de Viaţă, ponderea planurilor financiare pentru copii este de 28%, această categorie de produse înregistrând o evoluţie aproximativ constantă faţă de Q12009.
Segmentul produselor pentru copii este urmat de planurile financiare cu componentă de investiţie, reprezentate de două dintre produsele ING de tip unit-linked (aceste două planuri deţinând o pondere de peste 23% din totalul contractelor noi, comparativ cu 10% în Q12009) şi planurile cu componentă de economisire (cu o cotă de 21% din totalul portofoliului încheiat în Q12010, faţă de 29% în aceeaşi perioadă a anului precedent).
Un semnal pozitiv se remarcă şi în privinţa resurselor asigurate de clienţi pentru situaţia în care ei s-ar confrunta cu un eveniment nefericit iar familiile lor ar avea nevoie de sprijin financiar. Mai precis, în portofoliul de asigurări încheiate la ING în primul trimestru din 2010, nivelul mediu al sumei asigurate (care exprimă nivelul de protecţie şi este o sumă stabilită încă de la început şi garantată prin contract) este de peste 45.029 RON, comparativ cu 39.816 RON în aceeaşi perioadă a anului precedent.
Marja de solvabilitate disponibilă a ING Asigurări de Viaţă este 2,79, nivelul minim cerut de lege fiind 1, iar nivelul de lichiditate de 5,67 comparativ cu nivelul minim cerut (1).
Pe segmentul de pensii facultative, cele două fonduri din administrarea ING Asigurări de Viaţă - ING Clasic şi ING Optim - însumau la sfârşitul lunii martie 2010 un număr de 73.384*** participanţi, cu 14,7% mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În ceea ce priveşte numărul de participanţi care au ales în primul trimestru al anului unul din fondurile facultative ING, acesta a crescut cu aproape o treime faţă de perioada similară a lui 2009, ajungând la 4522. Dintre aceştia, 57% plătesc contribuţii personale, pentru 35% contribuţia este plătită de către angajator, în timp ce 7,81% au şi contribuţie personală şi din partea angajatorului.
La acelaşi moment, valoarea activelor nete din administrarea celor două fonduri facultative ale ING era de 108,6*** milioane RON, în creştere de peste 2,4 ori faţă de martie 2009. Astfel, după Q1 2010 ING Asigurări de Viaţă deţinea pe piaţa Pilonului 3 o cotă cumulată, în funcţie de active, de 44% - în creştere cu 4% faţă de trimestrul 1 2009 (sursa: CSSPP).
Randamentul anualizat*** de la lansare până la 31 martie 2010 a fost de 13,20%* pentru ING Clasic şi 16,11%* pentru ING Optim, în timp ce randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pensii facultative din piaţă în acelaşi interval a fost de 10,2%**.
Contribuţia medie anuală la fondurile de pensii facultative ING pentru contractele încheiate în intervalul ianuarie-martie 2010 a fost de 74 RON, nivel aproximativ similar celui din Q12009.
În primul trimestru din 2010, ING Asigurări de Viaţă a obţinut un profit brut de 15,8 milioane RON, comparativ cu nivelul de 31,3 milioane RON înregistrat în aceeaşi perioadă a anului precedent.
Începutul anului 2010 a fost pentru ING Asigurări de Viaţă o perioadă bogată în iniţiative menite să genereze o îmbunătăţire continuă a serviciilor şi beneficiilor oferite clienţilor, dar şi o profesionalizare permanentă a principalului nostru canal de distribuţie, consultanţii de asigurare. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor consumatorilor, ING Asigurări de Viaţă a urmat trei direcţii: îmbunătăţirea produselor existente prin scăderea unor categorii de taxe pentru contractele unit-linked, dezvoltarea unor produse noi adaptate la nevoile curente ale clienţilor – lansând un produs cu componentă investiţională cu protecţia capitalului investit şi îmbunătăţirea serviciilor – în acest sens, ING a lansat primul serviciu on-line integrat pentru clienţii de asigurări şi pensii, care îi oferă consumatorului acessul direct şi facil la conturile sale. „Toate acestea, alături de investiţiile generate de dezvoltarea semnificativă a activităţii din Pilonul 3 de pensii, au avut un impact asumat asupra profitului înregistrat, în linie cu targetul propus", a declarat Aurelia Cornelia Coman.
Pe segmentul de pensii private, compania ING care administrează fondul de pensii administrat privat ING deţinea la sfârşitul trimestrului întâi din 2010 active nete în valoare de 1,168 miliarde RON***, având o cotă de 39,35% (sursa: CSSPP) din piaţa pensiilor private obligatorii (care cumula un total al activelor nete de 2,968 miliarde RON).
La aceeaşi dată, ING avea 1.636.959*** clienţi în Pilonul II, dintre care 94,95% au plătit cel puţin o contribuţie de la începutul colectării în sistem (sursa: CSSPP). În ultimul an, procentul de conturi goale înregistrat de ING a scăzut continuu, de la 7,2% în martie 2009 la puţin peste 5% în prezent.
La 31 martie 2010 activele fondului de pensii obligatorii administrat de ING erau alocate în proporţie de 66,67% în instrumente cu risc scăzut (depozite şi titluri de stat), 17,3% în obligaţiuni corporative şi 15,02% în acţiuni.
Performanţa anualizată*** a investiţiilor fondului de pensii obligatorii al ING de la lansare până la 31 martie 2010 a fost de 21,56%*, faţă de 17,7%** cât a fost randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor din Pilonul 2 în aceeaşi perioadă.
„Ca şi până acum, ne vom concentra atenţia şi în viitor pe satisfacerea nevoilor clienţilor şi creşterea valorii oferite acestora prin intensificarea transparenţei în comunicare şi continuarea demersurilor de educare pe toate liniile de business”, a spus Cornelia Aurelia Coman.
|
|