Rezervele valutare la BNR au crescut datorita imprumuturilor de la FMI si banci |
Autor: Bancherul.ro 2009-08-03 16:26 |
|
Rezervele valutare internaţionale ale României, administrate de BNR, au crescut în iulie cu 860 milioane euro (3,25%), până la 27,326 miliarde euro, pe fondul intrării primei tranşe a împrumutului de la Comisia Europeană şi împrumutului de tip club loan al Finanţelor de la băncile comerciale.
La finalul lui iunie, rezervele valutare se plasau la 26,466 miliarde euro, în scădere cu 1,4% faţă de luna precedentă.
Astfel, intrările au însumat 4,243 miliarde euro şi au provenit din "modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, împrumuturile Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele", se arată în comunicatul publicat luni de BNR, citat de Newsin.
Ieşirile de 3,383 miliarde euro rezultă din modificarea nivelului rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi din plăţi din contul Comisiei Europene.
Potrivit analiştilor, suma de peste 4,2 miliarde euro, ce a reprezentat intrările în contul rezervelor valutare ale BNR în iulie, a fost determinată de împrumutul Ministerului de Finanţe de la sfârşitul lunii, de peste 1 miliard euro, şi de banii de la CE din cadrul acordului de finanţare externă.
"Este posibil să fie aproximativ 2,9 miliarde euro, conform calculelor mele, bani din împrumutul Ministerului de Finanţe şi prima tranşă a împrumutului extern de la MFP, restul provenind şi din modificarea rezervelor minime, dar şi din evoluţia cursului de schimb", consideră Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
Şi economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, susţine că modificarea în contul rezervelor valutare ale băncii centrale pe partea de intrări provine din împrumutul de tip club loan al MFP, banii de la Comisia Europeană, dar şi avansuri primite de Ministerul Finanţelor aferente conturilor nerambursabile de la CE.
În luna mai, rezervele valutare internaţionale au crescut cu 7,9%, sau 1,966 miliarde euro, după şase luni consecutive de scădere, în condiţiile intrării primei tranşe, de circa 5 miliarde euro, din împrumutul de la FMI.
Rezervele internaţionale ale României - valute plus aur - au crescut în iulie cu 3%, respectiv 850 milioane euro, până la 29,54 miliarde euro, de la 28,69 miliarde euro la finalul lui iunie.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia a scăzut uşor, la 2,214 miliarde euro, de la 2,224 miliarde euro în luna precedentă.
Plăţile scadente în luna august 2009 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 85 milioane euro, faţă de 132,79 milioane euro pentru plăţile care au fost scadente în iulie.
BNR a scăzut de la 40% la 35% rata rezervelor minime la pasivele în valută şi de la 18% la 15% rata pentru pasivele în lei începând cu perioada de constituire 24 iulie-23 august.
De asemenea, rezervele minime obligatorii pe care băncile trebuie să le constituie la banca centrală au fost reduse la zero în cazul pasivelor în valută cu scadenţă reziduală de peste 2 ani, începând din perioada de constituire 24 mai-23 iunie.
Înainte de aceste măsuri, circa 40% din rezervele valutare administrate de BNR proveneau din rezervele minime obligatorii aplicate pasivelor în valută ale băncilor.
Comisia Europeană a virat la finalul lui iulie, în conturile Trezoreriei statului, prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, din împrumutul României, care însumează 5 miliarde euro.
Pe de altă parte, luna trecută, MFP a împrumutat aproximativ un miliard euro de la bănci, printr-un aranjament de tip "club loan", pentru finanţarea deficitului bugetar.
|
|