www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Creditul acordat de banci sectorului privat a atins minimul ultimilor 7 ani

Autor: Bancherul.ro
2009-06-30 23:35
Creşterea creditului acordat sectorului privat, mai ales firmelor, a atins minimul ultimilor 7 ani, la nivel agregat, dar şi pe componente, arată comunicatul detaliat privind deciziile Consiliului de Administraţie al BNR, scăderea dobânzii cheie la 9% fiind justificată de deteriorarea economiei.

"În planul evoluţiilor monetare, se remarcă încetinirea semnificativă a creşterii creditului acordat sectorulului privat, în special în ceea ce priveşte împrumuturile către firme, dinamica anuală a acestuia atingând minimul ultimilor şapte ani, atât la nivel agregat, cât şi pe componente", conform comunicatului Băncii Naţionale a României (BNR).

Volumul creditelor acordate de bănci populaţiei şi firmelor a scăzut pentru a treia lună consecutiv în mai, cu 0,7% faţă de luna precedentă, la 199,08 miliarde lei (47,6miliarde euro), ritmul anual de creştere coborând la 15,9%, calculat în termeni nominali, de la 18,9% în aprilie, arată datele BNR.

În acelaşi timp, estimările susţin continuarea procesul de dezinflaţie, pe fondul temperării dinamicii preţurilor administrate şi a celor volatile, susţine BNR.

"Analiza celor mai recente date statistice evidenţiază continuarea procesului de dezinflaţie, rata anuală a inflaţiei coborând la nivelul de 5,95% în luna mai 2009 faţă de 6,45% în luna aprilie, pe fondul temperării dinamicii preţurilor administrate şi a celor volatile", mai arată comunicatul.

Pe de altă parte, BNR subliniază că ajustarea deficitului de cont curent a evoluat mai rapid faţă de estimări şi a avut loc în corelaţie cu accentuarea declinului activităţii economice interne, în contextul manifestării efectelor crizei economice şi financiare pe plan mondial.

Astfel, CA al băncii centrale a decis, în cadrul şedinţei de politică monetară de marţi, scăderea dobânzii cheie de la 9,5% la 9%, precum şi reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele băncilor în lei de la 18% la 15%, şi de la 40% la 35% pentru pasivele băncilor în valută.

"Evoluţiile menţionate, coroborate cu perspectivele continuării procesului dezinflaţionist în următoarele luni, evidenţiază necesitatea calibrării politicii monetare pentru asigurarea unui ansamblu al condiţiilor monetare reale, adecvat atât convergenţei ratei inflaţiei către obiectivele stabilite pe termen mediu, cât şi pentru revitalizarea sustenabilă a procesului de creditare a economiei româneşti", susţine BNR.

Decizia de coborâre a dobânzii de politică monetară a fost susţinută şi de apropierea dobânzilor pe piaţa interbancară de nivelul dobânzii cheie, dar şi de temperarea "semnificativă" a volatilităţii cursului de schimb, pe fondul revenirii apetitului la risc al investitorilor şi a ajustării deficitului extern, dar şi a acordului încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, susţine BNR.

"Pe baza datelor disponibile, CA al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 9% pe an de la 9,5% şi continuarea utilizării active a operaţiunilor de piaţă pentru gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar", mai arată comunicatul.

În aceste condiţii, începând cu 1 iulie 2009, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 5% pe an de la 5,5%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (creditul lombard) va fi de 13% pe an, faţă de 13,5%.

În acelaşi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se reduce la 19,5%, începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009, de la 20,25% anterior, a mai anunţat BNR.