Presedintele Basescu ne anunta ca intram in recesiune |
Autor: Bancherul.ro 2009-06-15 08:37 |
|
Şeful statului a avertizat, duminică, Guvernul că România va intra în recesiune şi a sugerat miniştrilor o serie de măsuri pentru redresarea economică, cerând Executivului să se încadreze în fondul de salarii şi să restructureze datoria publică pe termen scurt.
Şeful statului a sugerat Guvernului să stabilească o dobândă în jur de 5% pentru creditele în euro din cadrul programului "Prima Casă", şi Ministerului de Finanţe să restructureze datoria, arătând şi că trebuie reduşi, din rezerva BNR, banii băncilor comerciale pentru a se putea adopta euro în 2014.
În privinţa stabilirii unei dobânzi în jur de 5% pentru programul "Prima Casă", Băsescu a argumentat că sistemul bancar are un excedent foarte mare de resurse, şi totuşi percepe dobânzi foarte mari."Dincolo de programul Prima Casă, pentru care vă felicit dacă astăzi adoptaţi normele metodologice, cred că mai trebuie făcute câteva lucruri, plecând de la premisa că sistemul bancar românesc are un excedent foarte mare de resurse financiare în momentul de faţă şi în acelaşi timp are dobânzi foarte mari. Sugestia mea este ca astăzi să stabiliţi o dobână la euro în jur de 5 procente, dacă nu chiar 5, şi băncile care doresc să îşi plaseze banii în acest program cu 5% dobândă sau în jur de 5% sunt binevenite, pentru că este un plasament sută la sută garantat de stat", a declarat şeful statului.
Traian Băsescu a mai declarat că este necesară restructurarea datoriei Ministerului de Finanţe, având în vedere excedentul de lichidităţi din băncile comerciale. "În momentul de faţă, datoriile sunt pe termen scurt. Sugerez să se treacă la o datorie pe termen mediu şi lung, şi asta înseamnă să se absoarbă excedentul de euro care există în bănci, au circa un miliard disponibil. Şi de asemenea, într- o relaţie cu Ministerul de Finanţe, dobânzile ar trebui să fie foarte mici, tot în jurul a 5% pe termen mediu şi lung", a spus şeful statului. Acesta a adăugat că restructurarea împrumutului ar permite şi relansarea investiţiilor, în mod deosebit cele în infrastructură, "prin angajarea a 600 sau 700 sau 800 milioane euro, chiar un miliard, ceea ce ar permite lansarea tuturor contractelor semnate încă din vremea Guvernului trecut la Ministerul lTransporturilor, dar nu sunt finanţate". "Şi asta ar compensa oarecum nevoia de creare de locuri de muncă, pe de o parte, şi deficitul pe care ni-l va genera producţia agricolă mai slabă de anul acesta" a apreciat Băsescu.
Şeful statului a precizat că soluţiile pe care le prezintă s-au desprins în urma unei întâlniri avute, săptămâna trecută, cu reprezentanţi ai BNR şi ai Ministerului de Finanţe
În acest context, le-a spus miniştrilor să transmită partidelor că un obiectiv îl reprezintă reducerea rezervei de 12 miliarde de euro, plus încă o sumă ce reprezintă echivalentul a 6 miliarde de euro, din rezerva BNR, bani care sunt ai băncilor comerciale. Băsescu a subiliniat că aceşti bani trebuie eliberaţi în circuitul bancar, dacă România doreşte să intre în zona euro până în 2014. Băsescu a mai spus că acordul cu FMI, criticat de "diverşi demagogi de la televizor", s-a făcut pentru a se crea condiţia eliberării acestor bani care nu sunt ai BNR.
"Una din concluzii a fost că BNR trebuie să fie predictibilă. Va trebui să angajeze cu băncile comerciale discuţii cu privire la reducerea rezervei BNR, la reducerea banilor băncilor comerciale care se află în rezerva BNR. Este bine ca toţi membrii Guvernului să ştie, dacă aţi văzut diverşi demagogi la televizor, care ţipă că statul român a împrumutat de la FMI şi de la UE aproape 20 miliarde euro: În momentul de faţă, în rezerva BNR se află aproape 12 miliarde de euro şi echivalentul a 6 miliarde de euro care nu sunt banii BNR, sunt banii băncilor coemricale. Dacă vrem să intrăm în zona euro până în 2014, BNR trebuie să rămână cu o rezervă de numai 2%. Ţara s-a împrumutat ca să-şi creeze condiţii, pritnre altele, să elibereze banii care nu sunt ai ei. BNR trebuie să elibereze treptat aceşti bani. Şi este o întreagă filosofie de eliberare a sumelor din rezerva BNR pentru că, o eroare în eliberarea unor sume prea mari sau prea mici va afecta rata de schimb. Poate genera inflaţie" a comentat Băsescu .
Băsescu a făcut o serie de recomandări unor miniştri, a avertizat că programul de investiţii pentru anul 2009 este în pericol şi a atenţionat Guvernul să se încadreze în fondul de salarii.
Preşedintele i-a spus ministrului Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, că împrumutul de la FMI ar putea fi dirijat către programul de izolare termică pe care îl derulează, în condiţiile în care primăriile dau semnale că există dificultăţi în cofinanţare. În plus, Băsescu a subliniat că investiţiile publice din primul trimestru al acestui an sunt ma slabe decât cele din anul trecut. "Cred că acest împrumut poate fi dirijat şi către acest program (n.r. de izolare termică), având în vedere că primăriile au primit lovituri foarte grele, prin hotărâri judecătoreşti care le impun să dea salarii sau sporuri restante de prin anul 2000, ceea ce i-a obligat la modificări majore de bugete locale. Primarul n-are altă modalitate de a se apăra decât plătind. Deşi avem în buget 9 miliarde pentru investiţii anul acesta, investiţiile anul acesta sunt mai slabe pe primul trimestru decât investiţiile din anul trecut. Şi nu pentru că nu sunt desenate în buget, ci pentru că nu sunt bani. Deci, ori facem o realitate din sumele din buget, or dacă nu, spunem foarte clar, oameni buni nu se pot face investiţiile" a comentat şeful statului.
În acelaşi timp, Băsescu a solicitat Ministerului de Finanţe să asigure un ritm mai rapid al procedurilor de compensare a TVA. "Rugăminte majoră la Ministerul de Finanţe: Compensarea TVA. Nu este posibil ca, pe de o parte, Ministerul de Finanţe să aibă 200 de milioane RON să dea firmei şi să o execute pentru 50 de milioane ,pe care nu i-a plătit. Deci, sistemul de compensare trebuie să meargă foarte rapid", a declarat Băsescu. El a arătat că înţelege că deficienţele Ministerului de Finanţe au fost impuse de îndeplinirea parametrilor pe primele şase luni, dar a atenţionat că acest sistem "nu mai merge" şi că de la 1 iulie trebuie trecut pe alţi parametrii de execuţie a bugetului.
O altă rugăminte adresată Ministerului de Finanţe se referă la salariile mici ale militarilor români din teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan. Băsescu a solicitat instituţiei să analizeze posibilitatea de a plăti acestora sporurile care au fost amânate."Un militar cu contract primea circa1200 lei. S-au anulat nu ştiu ce sporuri, acum primesc 1000 lei. Familiile lor, celor din Afganistan, Irak, trăiesc din acel salariu. Am rugămintea ca Ministerul de Finanţe să analizeze posibilitatea ca din iulie, măcar militarilor cu contract şi subofiţerilor, să li se dea acele sporuri care au fost amânate la plată, pentru că nu s-a anulat legea. Cu cât o să întârziaţi mai mult, cu atât se va strânge o sumă mai mare" a spus Băsescu. El a a atras atenţia că nu există nicio contradicţie când îi atenţionează între nedepăşirea fondului de salarii şi situaţia specială a militarilor din teatrele de operaţii. "Ei sunt singura structură care nu poate face gevă, este structura tăcută, care trebuie să tacă şi să înghită, dar n-avem dreptul să nu gândim omeneşte" a adăugat preşedintele. Preşedintele i-a recomandat şi ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să adapteze programa şcolare la realităţile economice.
Pe de altă parte, Băsescu a cerut Ministerului de Externe "să intensifice contactele la nivelul miniştrilor de Externe legat de Agenţia de Reglementare pe Energie", sugerând că România ar putea găzdui sediul acestei instituţii. "Rugăminte la MAE: Intensificaţi contactele la nivelul miniştrilor de externe, legat de Agenţia de reglementare pe energie. Probabil decizia se va lua în timpul preşedinţiei suedeze" a spus preşedintele.
El a atras atenţia Guvernului să se încadreze în fondul de salarii, şi a avertizat că va trebui făcută o nouă rectificare bugetară negativă în august-septembrie. "Rugămintea mea este să vorbiţi cu oamenii şi să vă încadraţi în fondul de salarii, pentru că banii de care vorbim de împrumut nu se pot duce decât în investiţii. Dacă împrumutăm bani să dăm salarii, puteţi să consideraţi că ne pregătim să intrăm în derapaj, economic şi social", a precizat Băsescu.
Discursul preşedintelui a mai cuprins referiri şi la o rectificare bugetară, pe care el o prevede negativă şi având loc în august sau septembrie.
|
|