www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Programul Prima Casa ar trebui sa aiba dobanzi mici, mici de tot, mai ales in lei

Autor: Bancherul.ro
2009-06-09 21:37
Asa cum era de asteptat, Programul Prima Casa, prin care statul anunta garantarea creditelor ipotecare, si a carui scop era acela de a stimula piata creditelor ipotecare si odata cu aceasa economia, sau cel putin o parte a acesteia, s-a transformat intr-un program electoral. Asta eufemistic spus. Pentru ca presedintele Basescu l-a transformat, de fapt, intr-o balacareala specifica primului marinar al tarii. Nici mai mult, nici mai putin, acesta s-a declarat foarte dezamagit de banci, pentru faptul ca nu au scazut suficient de mult dobanzile la credite. Basescu a profitat astfel din plin, inainte de alegerile pentru Parlamentul European, de curentul anti-banci, "cele care ne iau pielea de pe noi". Cat de mici ar trebui sa fie dobanzile la credite si cu cat se pot ele reduce nu s-a mentionat, pentru ca oricum n-avea rost si se risca sa se contrazica singur.

Si astfel ajungem si la "cel mai bun ziar de quality", Adevarul lui Patriciu, ajuns in aceasta pozitie datorita reclamei masive si a cartilor cu pret redus, platite de tatucul Dinu Patricu, asa cum "independenta" EBA lui Basescu a ajuns in Parlamentul de la Bruxelles datorita voturilor PDL-istilor. A te autoboteza cel mai bun ziar de calitate e ca si cum ai spune sunt cel mai destept ziar din tara. De mult mai bun simt ar fi sa spui "sunt cel mai vandut ziar fara tate, manele si scandaluri, adica netabloidizat".

Nu m-as fi inversut asa tare impotriva Adevarului daca n-as fi citit un articol despre Prima Casa, cu titlul "Bancile nu pot sa relaxeze dobanzile" si un text de cea mai slaba calitate. O invalmaseala de idei si un citat din fostul bancher Bogdan Baltazar, care spune ca bancile nu pot scadea oricat dobanzile, intrucat acestea tin cont de inflatia inca mare, dar si de riscul de tara sau de costurile rezervelor minime obligatorii de la BNR. La atat se rezuma articolul din Adevarul, la o idee simplista ca bancile nu pot scadea dobanzile.

In realitate, da, bancile POT sa relaxeze dobanzile si o vor face, asa cum s-a anuntat inca din primele zile de lansare a programului, atat de catre politicieni cat si de bancheri. Ba chiar ziare serioase, precum Ziarul Financiar, sustin ca bancile sa scada cat mai mult dobanzile la acest program, tocmai pentru ca au garantia statului.

Asa cum aratam si intr-un art articol, programul ar putea avea un succes nebun din acest punct de vedere. Bancile scapa de o problema majora in aceste timpuri, valoarea ipotecii si riscul ca aceasta sa scada pe viitor chiar si pana la jumatate, cum s-a intamplat acum, in vremuri de criza. Astfel ca de la clientii rau-platnici banca nu mai poate recupera nici jumatate din credit. Cu alte cuvinte, banca nu are practic nici un risc de nerambursare, iar dupa cel mult trei luni de neplata a ratei, va fi rascumparata integral de stat. Acesta va avea ulterior o problema in a recupera casa de la rau-platnic, iar daca o va recupera la jumatate din valoare, noi, contribuabilii, vom fi cei care vom plati diferenta. La creditele ipotecare obisnuite, bancile sunt cele care acopera pierderile (e adevarat, indirect tot din banii clientilor). Asadar, un credit perfect pentru banca, pentru ca e un credit fara risc. Pe de alta parte, sa nu uitam ca bancile au facut si vor face in continuare, in ciuda schimbarii lumii bancare, cele mai mari profituri tocmai din marjele de risc (risk premium). Cand nu e risc, si marja de castig e mica. Asa incat s-ar putea ca la unele banci sa nu le convina aceasta situatie si sa prefere sa nu intre in program. Oricum, concurenta aici e foarte selecta.

In concluzie, da, bancile trebuie si pot scadea dobanzile la niveluri destul de reduse, fara a mai calcula marja de risc, ci doar adaugand-o pe cea de profit la costul resurselor atrase. Aici se va face diferenta: se va vedea ce banci dispun de resurse ieftine, din exterior in special, pentru ca cele din interior au devenit foarte scumpe in conditii de criza de lichiditate, iar bancile sunt captive in jocul atragerii de deponenti.

Sa facem un calcul simplu: bancile se imprumuta cu 9,5% de la BNR si cumpara titluri de stat cu 11%. Castigul e de 1,5%, pe care unii bancheri nu il considera o afacere. Altii insa, in conditii de criza, s-ar putea dovedi incantati sa dea credite ipotecare prin programul Prima Casa, cu dobanzi in lei de 11-12%. Mai ales ca mai ciupesc si alte comisioane si taxe adiacente.