Citi si-a revizuit in scadere prognoza privind evolutia economiei: - 6% in 2009 |
Autor: Bancherul.ro 2009-05-19 12:57 |
|
Citi şi-a revizuit în scădere prognoza privind evoluţia economiei României în acest an, estimând o contracţie a PIB cu 6%, faţă de 4,3% în ultimul raport, ca urmare a datelor sub aşteptări din primul trimestru, arată un raport publicat marţi (VEZI RAPORTUL IN DOCUMENTUL ATASAT)
Potrivit datelor preliminare publicate de Institutul de Statistică, economia României a scăzut în primele trei luni din 2009 cu 6,4% faţă de acelaşi trimestru din 2008, peste aşteptările analiştilor.
Analistul Ilker Domec, de la Citi, consideră că reducerea peste aşteptări a produsului intern brut (PIB) are ca efect restrângerea deficitului de cont curent, micşorarea încasărilor la bugetul de stat, precum şi stimularea băncii centrale în a diminua dobânzile, ce ar putea avea efecte asupra cursului de schimb.
"La prima vedere, cineva ar putea spune că prima implicaţie ar avea efecte pozitive asupra cursului, iar celelalte două ar avea impact negativ. Noi credem că, datorită acordului cu FMI şi UE de 20 miliarde euro, leul nu va avea de suferit, cu excepţia situaţiei în care apetitul global pentru risc se înrăutăţeşte, iar BNR scade în mod drastic dobânda-cheie. De altfel, noi credem că BNR va fi prudentă în ce priveşte diminuarea agresivă dacă observă că tăierea dobânzii ar afecta leul", se mai arată în raport.
Creşterea creditelor neperformante constituie însă, în perspectiva Citi, un factor important de risc.
"Noi subliniem că o creştere mai accentuată a creditelor neperformante, ce ar putea afecta stabilitatea financiară şi încrederea investitorilor, reprezintă un factor important de risc. Ca urmare a implicaţiilor acestuia asupra monedei, situaţia creditelor neperformante ar trebui monitorizată cu atenţie", se mai arată în raport.
Analistul Citi, Ilker Domec, a revizuit şi estimarea privind deficitul de cont curent al României din acest an, la 6,5% din PIB, de la 7,4% din PIB în proiecţia anterioară, motivând decizia prin evoluţia din primul trimestru, ce ar putea continua pe parcursul anului.
Deficitul balanţei de plăţi a României s-a redus cu 82,1% în primul trimestru al acestui an, la 709 milioane euro, pe fondul comprimării semnificative a deficitului comercial şi nivelului ridicat al excedentului balanţei transferurilor curente, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de BNR.
În plus, Citi se aşteaptă ca Fondul Monetar Internaţional să fie "mai înţelegător" în cazul apariţiei unor devieri de la ţintele de deficit stabilite, dacă acestea vor avea la bază scăderea încasărilor bugetare, ca urmare a unei contracţii economice mai mari decât se estimase.
Autorităţile române au convenit cu FMI încadrarea în anumite ţinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel încât, la finalul lunii decembrie, acesta să nu depăşească 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, ţinta de deficit a fost de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului doi este de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfârşitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.
Anne-Marie Gulde-Wolf, consilier senior în cadrul departamentului european al Fondului Monetar Internaţional, declara sâmbătă, într-un interviu acordat Reuters, că FMI este pregătit să relaxeze condiţiile fiscale impuse în cadrul programelor de finanţare pentru România, Letonia şi Ungaria, ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor economice.
Însă ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat duminică, pentru NewsIn, că România nu are nici un motiv să ceară înlesnirea condiţiilor fiscale convenite cu FMI şi nici să modifice indicatorii macroeconomici luaţi în calcul la încheierea acordului de împrumut.
|
|