www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Tot mai multe banci renunta la personalul de paza

Autor: Bancherul.ro
2009-05-19 08:57
Politia de Ordine Publica a verificat modul in care este organizata paza la 5.959 de institutii de credit, din care 5.654 sunt unitati bancare, iar 305 sedii ale organizatiilor cooperatiste de credit. Verificarile, efectuate in primele patru luni ale anului, au aratat faptul ca a devenit o practica renuntarea la paza cu oameni a obiectivelor.

„Exista unitati bancare care au renuntat la paza umana in procent de peste 85% din totalul locatiilor detinute. Conducerile centrale accepta faptul ca atat angajatii, cat si clientii sunt expusi unor riscuri majore de victimizare ca urmare a lipsei personalului calificat care sa asigure un climat de ordine in spatiul destinat publicului“, se arata intr-un comunicat al Politiei.

Politistii au constatat ca 577 (10%) din unitatile pe care le-au controlat au paza umana permanenta. 3.299 de unitati (55%) au paza doar pe timpul programului de lucru cu publicul. Alte 540 de unitati (14%) au personal inarmat, din care 7,4% cu arme letale si 6,6% cu arme neletale. Restul de 2.083 de unitati (35%) nu au personal de paza, fiind dotate numai cu sisteme de alarma si monitorizate de firme private de protectie si paza. 5.725 dintre unitatile bancare (96%) au sistemele de alarma conectate la dispeceratele firmelor de paza sau la centrele proprii.

Unitatile de credit au deficiente si cu sistemele de alarmare antiefractie: 118 unitati au sisteme neavizate de politie, iar 1.006 unitati au facut receptia alarmelor fara participarea specialistilor din Politie. 452 de unitati nu sunt prevazute cu sisteme de televiziune cu circuit inchis, in majoritatea cazurilor fiind vorba de sediile din mediul rural ale unitatilor cooperatiste de credit.

Politistii au mai constatat ca 1.282 de unitati au casierii in sistem deschis, fara paza umana, si ca in 429 de cazuri seifurile nu erau fixate in pardoseala sau zid. In alte 39 de cazuri s-au descoperit deficiente la transportul valorilor. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 435 de amenzi conducatorilor de unitati, in valoare totala de 414.900 de lei.