www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancherii spun ca decizia BNR a fost anticipata de piata

Autor: Bancherul.ro
2009-03-31 16:35
Decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de a menţine dobânda cheie la 10% pe an şi de a reduce la zero rata dobânzii la pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani nu a mişcat cursul valutar şi nici dobânzile interbancare, în condiţiile în care măsurile erau anticipate.

"Decizia băncii centrale era anticipată de piaţă, aşa că nu avea de ce să producă schimbări semnificative, nici în piaţa valutară şi nici în cea monetară. Personal consider că dacă ar îngusta ecartul de 4 puncte procentuale ce încadrează dobânda cheie, ar aduce stabilitate în piaţa monetară şi ar înlătura fluctuaţiile dobânzilor interbancare la sfârşitul perioadelor de constituire a rezervelor minime obligatorii", a declarat, pentru NewsIn, dealerul Băncii Transilvania Florin Bota.

Leul era cotat la 4,22 lei/euro în debutul şedinţei valutare de marţi, după care s-a apreciat la 4,2085 lei/euro. După 10:30 au apărut operaţiuni de marcare a profitului, aşa că moneda naţională s-a depreciat până la 4,2380 lei/euro. La 15:30, leul a început să se deprecieze uşor, la 4,24 lei/euro.

BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,2348 lei/euro, ce reflectă o apreciere a leului cu 0,1% faţă de nivelul din şedinţa precedentă. Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat marţi de BNR marchează o apreciere a monedei naţionale cu peste 3 bani (1,06%) până la 3,1857 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 3,2197 lei/dolar.

Banca Naţională a României a afişat, în prima parte a zilei de marţi, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,56% pe an, în scădere faţă de cel din şedinţa anterioară, de 9,63% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a scăzut la 10,06% pe an, de la nivelul de luni, de 10,13% pe an.

Dobânzile interbancare la depozitele pentru o zi de tip overnight se menţin la 9-10,5% pe an, încadrând dobânda de politică monetară, de 10% pe an.

În ultimele zile de constituire a rezervelor minime obligatorii, dobânzile interbancare la depozitele overnight cresc în apropierea nivelului dobânzii percepute de BNR la facilitatea de credit (lombard) - 14% pe an în prezent - sau scad până în apropiere de dobânda acordată de banca centrală la facilitatea de depozit - 6% pe an - în funcţie de gradul de constituire a rezervelor şi implicit de nevoia de lei a băncilor.