www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) din Romania au obtinut in 2008 un castig mediu anualizat de +11%

Autor: Bancherul.ro
2009-03-24 08:07
Criza financiara a influentat in mod diferit performantele investitionale ale fondurilor de pensii private din intreaga lume, arata cele mai recente studii si estimari realizate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), citate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

In cursul anului 2008, fondurile de pensii private din cele mai dezvoltate 30 de state ale lumii (statele membre ale OCDE) au inregistrat o pierdere medie (randament negativ) de -23%. Cele mai afectate de pierderi au fost fondurile de pensii private din Statele Unite ale Americii, Irlanda si Islanda, unde pierderile au depasit 30% in cursul anului 2008.

In acelasi timp insa, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) din Romania au obtinut in 2008 un castig mediu anualizat de +11% (7% in perioada mai-decembrie, ceea ce anualizat reprezinta 11%). Potrivit ultimelor date disponibile, in primele 9 luni de functionare, fondurile de pensii obligatorii din Romania au obtinut un randament mediu ponderat de 8,9%, corespunzator unei performante anualizate de 11,9%.

Explicatii. Diferenta dintre castigul solid (randament cu doua cifre) al fondurilor de pensii din Romania si pierderea dura inregistrata de fondurile de pensii din statele dezvoltate ale lumii se explica prin cativa factori de pe piata locala de pensii private:
- prudenta administratorilor din Romania, datorata si inceputului sistemului in 2008;
- strategia conservatoare de investitii, bazata pe instrumente financiare cu venit fix;
- conditiile precare de lichiditate de pe pietele financiare, careu au adus randamente atractive instrumentelor cu venit fix si implicit si fondurilor de pensii;
- expunere foarte redusa pe actiuni si instrumente pe asemanatoare (10% in mai 2008, dar in reducere constanta pana la 1% in februarie 2009);
- investitii zero in active „toxice” sau periculoase (produse financiare derivate, sintetice sau structurate, cu expunere la piata „subprime” din Statele Unite ale Americii), care au lovit fondurile de pensii si ceilalti investitori institutionali din statele dezvoltate ale lumii;
- legislatia foarte prudenta si restrictiva, precum si supravegherea atenta a CSSPP.

Context regional. Iata ce rezultate investitionale (randamente) au obtinut fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) din cateva state din regiunea Europei Centrale si de Est in anul 2008: Ungaria -22,5%; Bulgaria -20,8%; Polonia -14,2%; Croatia -12,5%; Slovacia -6,8%; Romania +11,3%. Fondurile de pilon II din Romania au avut anul trecut cea mai buna performanta dintre toate celelalte fonduri similare din statele din regiune.

Precizare. Chiar si in statele OECD, „pierderile” inregistrate de fondurile de pensii private sunt pierderi nemarcate si reprezinta de fapt o devalorizare temporara a activelor din portofoliu. Odata cu revenirea pietelor financiare dupa resorbirea crizei financiare si economice globale, mare parte din aceste pierderi vor fi si ele recuperate.