Reprezentanti din BNR si Ministerul de Finante se afla la Washington pentru negocieri cu FMI |
Autor: Bancherul.ro 2009-03-02 20:18 |
|
O delegaţie din care face parte vicegurvenatorul BNR Cristian Popa şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Bogdan Drăgoi se află la Washington, unde poartă discuţii "de tatonare" cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind un eventual acord.
"Sunt discuţii de tatonare. Bineînţeles că se vorbeşte şi despre un acord, dar să nu vă aşteptaţi să se ajungă acum la vreo înţelegere", au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Drăgoi s-a aflat la finele săptămânii trecute la Bruxelles, unde a avut discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene privind un eventual împrumut pentru România. Ulterior, secretarul de stat în MFP a plecat direct la Washington.
"Viceguvernatorul Cristian Popa se află la Washington, după ce a fost şi la Bruxelles, unde au loc discuţii şi analize preliminare despre situaţia României. De altfel, atât primul mininistru, cât şi guvernatorul Isăresu s-au referit în declaraţiile recente la faptul că vor exista discuţii şi analize atât cu reprezentanţii Uniunii Europene, cât şi cu cei ai organismelor financiare internaţionale", a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Mugur Şteţ.
Pe de altă parte, premierul Emil Boc a declarat, luni, că discuţiile cu Comisia Europeană sunt singurele pe care Guvernul le are în prezent, în mod oficial, legate de posibilităţile şi modalităţile de finanţare a deficitului.
O misiune a FMI s-a aflat în perioada 27 ianuarie - 4 februarie în România pentru o vizită regulată, programată în mod curent între consultările anuale, pentru a evalua situaţia economică şi a discuta politicile cu noul Guvern.
Ultimul acord stand-by dintre FMI şi România a încetat, în mod formal, la 7 iulie 2006, fără să fie finalizat, iar relaţia României cu Fondul a continuat prin colaborări curente cu experţii instituţiei.
Autorităţile române înclină către un sprijin financiar de la Uniunea Europeană, care ar putea fi însă condiţionat de o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional, ca supervizor al politicilor economice.
La finele lunii ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România a informat Comisia Europeană de intenţia de a contracta un împrumut de 6-7 miliarde euro de la instituţia europeană, sub supravegherea Fondului.
|
|