www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



CEC Bank lanseaza creditul aferent Programului Fermierul

Autor: Bancherul.ro
2009-02-25 21:00
CEC BANK SA va lansa incepand din 26 februarie 2009 creditul aferent Programului Fermierul, destinat cofinantarii proiectelor de investitii in agricultura, care nu beneficiaza de finantare din fonduri europene sau de la bugetul de stat, conform prevederilor Ordinului M.A.P.D.R. nr. 430/2008, se arata intr-un comunicat al bancii.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (M.A.P.D.R.) va pune la dispozitia CEC BANK SA (“Banca”) suma de 16.015.000 LEI sub forma unei linii de finantare, ce se va utiliza de catre Banca numai pentru obiectivele si plafoanele prevazute prin listele de investitii anuale, stabilite prin Ordinul M.A.P.D.R. nr. 430 din 02.07.2008 (Anexa 1), pentru aprobarea tipurilor de investitii si a plafoanelor maxime ale creditelor, care nu beneficiaza de finantare din fonduri europene sau de la bugetul de stat, in conditiile Legii nr. 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura, industrie alimentara, silvicultura, piscicultura, precum si in activitati nonagricole cu modificarile si completarile ulterioare.

Produsul de finantare este destinat urmatoarelor categorii de beneficiari:
- producatori agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole;
- asociatii agricole familiale, asociatii de producatori agricoli, grupuri de producatori si cooperative agricole, constituite conform legislatiei in vigoare;
- societati agricole private, respectiv asociatii agricole cu personalitate juridica, constituite conform legislatiei in vigoare;
- societati comerciale cu capital privat, constituite conform legislatiei in vigoare;
- persoane fizice autorizate conform legislatiei in vigoare.

Conditiile de acordare a creditelor in cadrul Programului Fermierul asigura mai multe avantaje:
- dobanda atractiva de 4,95% pe an la creditele acordate in LEI;
- dobanda fixa pe intreaga perioada de creditare;
- comision de gestiune: 0,95% pe an;
- comision de analiza a dosarului credit: 0 LEI;
- posibilitatea finantarii integrale a investitiei;
- termen de rambursare maxim: 10 ani;
- perioada de gratie extinsa – maxim 5 ani, stabilita in functie de specificul investitiei si corelata cu fluxul de lichiditati generat de afacerea finantata (rezultat din analiza creditului);
- garantiile prezentate de client pot fi scrisoare de garantare emisa de Fondul de garantare a Creditului Rural – FGCR sau alte tipuri de garantii acceptate de Banca, conform reglementarilor sale interne.

In plus, Banca ofera consultanta gratuita in ceea ce priveste pregatirea documentatiei de accesare a creditului.

Beneficiarii creditelor pot obtine, dupa rambursarea integrala a creditului, o reducere a sumei de rambursat de pana la 50% din volumul creditului acordat, conform conditiilor stabilite de M.A.P.D.R.

Conform proiectului de buget pentru anul 2009, MAPDR intenţionează să aloce circa 162 de milioane de lei pentru derularea programului Fermierul, comparativ cu anul 2008 când au fost generate aproape 435 milioane de lei.

Programul Fermierul a fost lansat în 2006, când a intrat în vigoare ordinul emis de MAPDR privind stimularea investiţiilor în agricultură. Actul normativ prevedea alocarea a 700 de milioane de lei, fie pentru ajutorul fermierilor care nu dispuneau de fonduri suficiente pentru derularea unui proiect SAPARD, fie pentru cei care doreau să realizeze investiţii în agricultură. Patru bănci au fost alese, în urma licitaţiilor, să administreze aceşti bani, respectiv BCR, BRD, CEC şi Banca Comercială Carpatica. De asemenea, suma de 50 de milioane de lei a fost alocată Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR).