www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Actiunile Erste Bank la BVB s-au prabusit cu 26% intr-o singura saptamana

Autor: Bancherul.ro
2009-02-22 17:11
Titlurile Erste Bank (EBS), tranzacţionate la secţiunea Internaţională a BVB, au fost cele mai afectate din sectorul bancar în ultima săptămână, cu o cădere de 25,85%, la 30,40 lei/acţiune, şi au atras un rulaj de 2,41 milioane lei. Erste are o expunere semnificativă pe pieţele din Europa de Est, situaţie taxată de investitori.

Totuşi, preşedintele executiv al Erste, Andreas Treichl, a declarat vineri că banca austriacă nu are nevoie şi nu solicită finanţare din partea statului român pentru Banca Comercială Română, o bancă bine capitalizată, şi îşi va susţine clienţii care au nevoie de ajutor pentru a depăşi eventuale dificultăţi în contextul actual.

Acţiunile BRD SocGen (BRD) au generat în săptămâna încheiată prima lichiditate pe piaţa de acţiuni, de 9,16 milioane lei, iar cotaţia lor s-a prăbuşit cu 20%, până la 4,20 lei.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au urmat cu un rulaj de 6,22 milioane lei şi o depreciere mult mai uşoară - de 8,86% - care le-a adus la preţul de 0,72 lei.

Teama investitorilor cu privire la problemele sectorului bancar european şi a expunerii în pieţele emergente s-a reflectat şi asupra indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care au scăzut în ultima săptămână cu până la 16%, atingând noi minime, susţin analiştii.

"Atenţia investitorilor de pe marile burse a fost aţintită în această săptămână asupra sectorului bancar în special asupra băncilor cu subsidiare în Europa de Est şi a problemei expunerii acestora la această zonă în contextul în care economiile din regiune se deteriorează", precizează un raport săptămânal de analiză a casei de brokeraj Prime Transaction.

Avalanşa de scăderi pe Bursă a început după ce agenţia Moody’s a avertizat că ratingurile băncilor austriece şi suedeze ar putea fi coborâte din cauza expunerii din Europa de Est, în contextul în care economiile din regiune continuă să slăbească, motiv pentru care Fondul Monetar Internaţional (FMI) a acordat deja sprijin financiar Letoniei, Ungariei, Serbiei şi Ucrainei.

Astfel de ajutoare ar putea fi acordate şi Bulgariei, României, Lituaniei şi Estoniei, din cauza recesiunii globale ce afectează tot mai multe bănci, conform unui studiu al Capital Economics.

Ca urmare, "sectorul bancar a tras marile burse în jos în această săptămână, frica de viitoare rezultate nefavorabile, prudenţa excesivă cu care sunt văzute perspectivele, inconsistenţa estimărilor sunt factori care pun într-o lumină proastă acest sector", potrivit raportului Prime Transaction.

La Bursa de Valori Bucureşti, volatilitatea s-a menţinut ridicată în perioada 16 - 20 februarie, iar lichiditatea a fost ceva mai bună decât în săptămâna anterioară. Rulajul pe secţiunea de acţiuni a sporit cu 30%, la 49,19 milioane lei (11,46 milioane euro). De asemenea, tranzacţiile cu instrumente financiare cu venit fix au însumat în intervalul analizat 7,78 milioane lei, cele mai importante transferuri fiind realizate cu titluri de stat.

Capitalizarea pieţei reglementate a scăzut cu încă 14,4% în ultima săptămână, la numai 28,492 miliarde lei (6,657 miliarde euro), în urma a trei zile de scăderi agresive, care nu au reuşit să fie compensate de două şedinţe de revenire.

Problemele băncilor lovesc cel mai puternic indicele SIF-urilor

În ultima săptămână, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scăzut cu 7,87%, până 1.994,47 puncte.

De asemenea, indicele compozit al pieţei, BET-C, care reflectă evoluţia acţiunilor listate la primele două categorii ale Bursei cu excepţia SIF-urilor, a pierdut 8,12%, coborând la 1.320,10 puncte.

Cea mai abruptă scădere din intervalul 16 - 20 februarie a înregistrat-o indicele BET-FI, care arată evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), în contextul în are cele cinci SIF-uri au participaţii importante la bancile de pe piaţa locală, subsidiare ale instituţiilor de credit occidentale. Ca urmare, BET-FI s-a prăbuşit cu 15,82%, la nivelul de 8.260,95 puncte.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflectă evoluţia a 15 dintre cele mai tranzacţionate companii de la BVB, a pierdut 11,68%, până la 3.685,43 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a coborât cu 10,56% în ultima săptămână, până la 183,54 puncte.

În schimb, indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursă, a avut cea mai uşoară scădere, cu numai 4,03%, la 308,76 puncte.