www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Viata pe credit: o fi bine, o fi rau?

Autor: Bancherul.ro
2008-03-10 18:42
Ce credeti că-l intriga pe un prieten cu un salariu frumos, peste medie, cu care discutam zilele trecute? Faptul că el nu stie cum se face că vecina sa de bloc, o persoană putin mai în vârstă, cu studii medii, care lucrează la o companie oarecare, cu un salariu mult mai mic, a reusit să-si cumpere anul trecut o masină nouă, să-si renoveze si să-si remobileze toată casa, inclusiv cu dotările de ultimul răcnet: LCD-uri, calculatoare, masină de spălat, frigider si toate cele necesare.

Ba mai mult, cam în fiecare săptămână apare în haine noi iar copiii îsi schimbă lunar telefonul mobil si ipod-ul. ˝Eu abia reusesc să economisesc 3-5 milioane lunar, care însă se topesc rapid în luna următoare, pe diverse cheltuieli, iar vecina sau colegii de birou văd că prosperă pe zi ce trece, desi nu se laudă că le-au crescut salariile sau că au câstigat la loto˝, îmi spune el nedumerit. Dar tot el îsi răspunde: în schimb au credite. Toti au credite.

De fapt, acum numai 50% dintre români au credite, însă peste câtiva ani aproape toti cei care vor avea venituri vor ajuge să trăiască bine si mai bine în special datorită creditelor de la bancă, din magazine sau din alte locuri. Creditele s-au răspândit acum peste tot, în toate mediile: companiile de creditare rapidă vin acasă să-ti aducă banii, altele te împrumută pe internet, iar ultima găselnită sunt creditele prin SMS.

Cu un simplu mesaj prin telefon poti avea acces instantaneu la banii băncii. De fapt, nu este vorba de un credit nou ci de suplimentarea celui vechi, adică o majorare a limitei de credit, bani care-ti stau oricând la dipozitie pe un card. Viata pe credit se reflectă în câstigurile record raportate de bănci, de ordinul a peste un milion de euro pe zi, în cazul băncilor mari, precum BCR si BRD.

Câstiguri obtinute cu precădere datorită majorării cu 40-50 de procente pe an a volumului de credite acordate, precum si sporirii numărului celor care lucrează cu o bancă. Cele două bănci au ajuns fiecare să aibă câte patru milioane de clienti, o cifră impresionantă. Comportamentul bancar al clientilor confirmă ideea vietii pe credit: începând cu luna martie a anului trecut, volumul depozitelor în bani constituite de populatie si de firme în bănci a rămas în urma volumului de credite contractate de români.

În prima lună a acestui an, soldul românilor la bănci arăta cam asa: depozitele în bănci în valoare de 36,8 miliarde euro si creditele de 42,3 miliarde. În concluzie, românii au ajuns în statura de a fi vânduti băncilor. Dar asta abia începând de anul trecut. Tendintă care va continua însă, într-un ritm sustinut, si în umătorii ani.