www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Visa: Fraudele cu carduri bancare in Romania sunt mult mai putine decat in Europa

Autor: Bancherul.ro
2009-01-27 20:30
Desi in ultimul timp s-au inmultit numarul cazurilor de fraude vizand cardurile bancare, reprezentantii Visa, unul dintre cei doi mari procesatori de carduri bancare, alaturi de MasterCard, sustin ca valoarea fraudelor cu cardurile bancare raportata la volumul de tranzactii este mai mic decat media europeana.

Astfel, frauda īnregistrată cu cardurile Visa īn Romānia este de 0,004% din totalul tranzactiilor, de 14 ori mai mică decāt media īnregistrată īn īntreaga Europă, de 0,058%, potrivit datelor Visa, prezentate marţi de companie.

Ceea ce inseamna ca, in Romānia, frauda este de 4 euro la 100.000 euro tranzacţionaţi cu carduri Visa, īn vreme ce īn Europa, frauda cu carduri Visa este de 58 euro la aceeaşi sumă tranzacţionată.

"Cu toate că s-au semnalat fraude īn Romānia, nivelul acestora este nesemnificativ", a declarat directorul general Visa Europe Romānia, Cătălin Creţu, care a adăugat că lupta īmpotriva fraudei a sporit odată cu implementarea cardurilor cu cip.

Potrivit datelor Visa, la nivel european, pe pieţele cu carduri cip se constată o scădere a fraudei pānă la 0,012% īn 2008 de la 0,026% īn 2003.

"Avem deja patru emitenţi de carduri cu cip - ProCredit, ING Bank, Alpha Bank şi BRD SocGen, dar mai sunt şi alţi emitenţi īn faza de certificare, iar alţii vor să īnceapă de anul viitor", a precizat Creţu.

Acesta a precizat ca aproape toate bancomatele din Romania accepta in prezent carduri cu cip, in timp ce numai 40% dintre POS-uri au fost modernizate pentru acceptarea cardurilor cu cip.

Cāt priveşte preschimbarea cardurilor cu bandă magnetică īn carduri cu cip, directorul general al Visa Europe Romānia a explicat că "nici o bancă nu va putea să le schimbe peste noapte", dar a precizat că acestea ar putea fi īnlocuite treptat, la expirarea cardurilor prezente, ceea ce ar īnsemna că īn decurs de doi pānă la patru ani (durata de valabilitate a unui card), acestea ar putea fi total īnlocuite.

Īn acest an, Visa Romānia Europe vrea să introducă serviciul "cashback", prin care comercianţii să poată elibera cel mult 150 lei posesorilor de carduri Visa după efectuarea unei tranzacţii.

"Īn pieţele mature, care au introdus deja acest serviciu, s-a observat o creştere a valorii tranzacţionate la comercianţi", a menţionat Creţu şi a precizat că "serviciul nu ar putea fi implementat la toţi comercianţii, ci numai la cei cu trafic mare, precum reţelele de benzinării sau cele de supermarketuri".

"Lucrăm cu băncile pentru a implementa acest serviciu īn Romānia şi sperăm că va fi introdus pe termen scurt sau mediu", a mai spus Creţu.

Visa are īn vedere şi introducerea unui serviciu contactless, prin care cardurile nu mai trebuie trecute prin POS, ci doar prin faţa aparatului, economisind timp, şi a unui card pre-payed ce ar putea fi folosit pentru diurne la plecările īn delegaţii.

Creţu a mai spus că e posibil ca actuala criză să afecteze creşterea numărului cardurilor de salarii, dar a menţionat că, deocamdată, "nu se observă nici un fenomen dramatic" īn acest sens, şi că mizează īn continuare pe creştere deoarece există īncă un potenţial mare de dezvoltare pe piaţa romānească.