www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, sufera o depreciere masiva, de 14,95%, la Bursa din Bucuresti

Autor: Bancherul.ro
2009-01-20 19:09
Titlurile Erste Bank (EBS), actionarul majoritar al BCR, au suferit astazi o depreciere masiva, de 14,95% la Bursa din Bucuresti, până la cotaţia de 47,80 lei, în urma unor schimburi de 2,38 milioane lei. La Bursa din Viena, actiunile bancii austriece si-au mai temperat scaderea, scazand cu 5,76%, dupa ce in cursul zilei de ieri au inregistrat o cadere de 15,5%, ca urmare a impactului negativ al stirilor despre pierderile uriase ale bancii engleze RBS.

"Erste este penalizată pentru expunerea în Europa de Est şi pentru ceea ce se întâmplă în sistemul bancar din această zonă, deoarece vom vedea bilanţuri destul de slabe pentru anul trecut", a declarat pentru NewsIn Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au atras cea mai mare lichiditate în şedinţa bursiera de marţi, de 3,33 milioane lei, iar preţul lor a scăzut cu 7,08%, până la 1,05 lei.

Acţiunile BRD SocGen (BRD) au pierdut 4,4%, ajungând la 7,60 lei, pe fondul unei lichidităţi de 645.000 lei.

Bursa de la Bucureşti a scăzut pe ansamblu cu 4,83%, în şedinţa de marţi, iar acţiunile sectorului de investiţii financiare (SIF) s-au ieftinit în medie cu 8%, pe fondul îngrijorărilor legate de indicatorii macroeconomici ai României, prognozaţi de Comisia Europeană pentru acest an.

"Scăderea de pe piaţa noastră, cu excepţia acţiunilor Erste, e datorată anunţului de ieri (luni - n.r) al Comisiei Europene legat de dificultăţile economice pe care le va întâmpina România în 2009. Ca urmare, s-a declanşat un val de vânzări, care începuse încă de luni", a declarat pentru NewsIn Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Potrivit prognozei publicate luni de către Comisia Europeană, România va înregistra o încetinire a creşterii economice până la 1,75%, în timp ce deficitul bugetar se va adânci la un nivel record de 7,5% din produsul intern brut. Comisia Europeană a menţionat, însă, că nu a inclus în prognoza sa măsurile anunţate de guvernul Boc de reducere a deficitului bugetar, pentru că nu au fost încă adoptate.

În şedinţa de tranzacţionare de marţi, lichiditatea pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a sporit cu 47%, până la 15 milioane lei (3,49 milioane euro), comparativ cu nivelul consemnat în şedinţa precedentă, de 10,19 milioane lei (2,39 milioane euro).

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scăzut cu 5,42%, până la 2.598,08 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, a coborât cu 4,83%, până la 1.734,10 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a pierdut 8,09%, până la 12.472,76 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborât cu 5,01%, ajungând la 5.303,19 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 6,24%, până la 253,60 puncte, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a coborât cu 5,84%, până la 367,43 puncte.

"Bursa autohtonă este decorelată oarecum de ce se întâmplă în pieţele externe, unde nu vedem asemenea scăderi. Mai mult, investitorii sunt neliniştiţi şi din cauză că nu avem încă un buget, nu avem încă anumite ţinte privind aceşti indicatori macroeconomici din partea guvernului", a adăugat Necula.