www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Premierul britanic Gordon Brown: Royal Bank of Scotland si-a asumat "riscuri iresponsabile"

Autor: Bancherul.ro
2009-01-19 18:07
Preluarea bancii olandeze ABN Amro si investitiile masive in credite ipotecare tip subprime din Statele Unite se dovedesc aproape fatale pentru Royal Bank of Scotland (RBS).

Actiune RBS s-au prabusit astazi cu 70%, dupa ce banca a anuntat ca a inregistrat anul trecut cele mai mari pierderi din istoria unei companii engleze, de pana la 28 de miliarde de lire, in urma achizitiei bancii olandeze ABN Amro, in schimbul a 63 de miliarde de lire sterline.

Premierul britanic Gordon Brown a criticat dur Royal Bank of Scotland (RBS), spunand ca si-a asumat "riscuri iresponsabile".

"Aproape toate pierderile lor sunt in ipoteci subprime in America si legate de achizitia ABN Amro. Acestea sunt riscuri iresponsabile pe care banca si le-a asumat pe banii britanicilor", a spus Brown, citat de Financial Times. El a adaugat ca decizia de preluare a ABN Amro a fost una gresita.

Actiunile RBS au scazut cu aproape 60 de procente in cursul zilei de astazi, capitalul bancii scazand astfel la mai putin de 6 miliarde de lire sterline, investitorii fiind speriati de faptul ca banca va fi complet nationalizata.

Critica premierului Gorodon Brown vine in contextul in care autoritatile britanice au anuntat astazi al doilea pland de sustinere a sectorului bancar, prin intermediul caruia statul va inlocui actiunile preferentiale de 5 miliarde de lire sterline detinute la RBS, in urma capitalizarii bancii in luna octombrie a anului trcut, in cursul in actiuni obisnuite, cu actiuni obisnuite.

Participatia statului la grupul financiar va creste astfel la 70%.

Presedintele RBS, Stephen Hester, a declarat ca s-a discutat cu guvernul si posibilitatea nationalizarii complete a bancii, insa acest lucru ar trebui evitat.

Decizia guvernului englez de a-si majora participatia la RBS face parte din al doilea plan de salvare de ajutorare a sistemului bancar.

Acesta consta in constituirea unui fond in valoare de 50 de miliarde de lire sterline acordat Bancii Angliei care va acorda finantari direct firmelor mari, in incercarea de a scadea costul finantarilor.

Royal Bank of Scotland este prezentă pe piaţa romānească printr-o sucursală, preluată după īmpărţirea băncii olandeze ABN Amro de către un consorţiu format din RBS, Santander şi Fortis.