www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Radu Ghetea: Expertii BNR sunt de acord cu cresterea valorii creditelor imobiliare acordate de banci

Autor: Bancherul.ro
2009-01-12 21:10
Experţii din BNR au "privit pozitiv" propunerile Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) privind relaxarea condiţiilor pentru creditele garantate cu ipotecă, dar o decizie finală va fi luată de Consiliul de Administraţie al băncii centrale, a declarat, luni, preşedintele asociaţiei, Radu Gheţea.

"BNR, la nivel tehnic, şi-a exprimat un punct de vedere pozitiv, dar o decizie finală va fi luată în această săptămână de Consiliul de Administraţie al băncii", a afirmat Gheţea.

El a spus că principala modificare solicitată de bancheri a vizat acceptarea unui grad de îndatorare mai ridicat în cazul creditelor garantate cu ipotecă, fără să precizeze dacă s-a ajuns la o formulă exactă.

"O persoană care până azi avea dreptul să împrumute 100 de lei, după modificare va putea, probabil, să ia un credit de 105 sau 110 lei, dar nu spun prin acest exemplu cu cât va creşte gradul de îndatorare. Cred că va depinde de la bancă la bancă, în funcţie de profilul de risc", a conchis Gheţea.

Reprezentanţii BNR şi Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) s-au întâlnit, vineri, pentru a discuta propunerile de modificare a regulamentului privind creditarea populaţiei, după ce bancherii au transmis o serie de solicitări, la finele anului trecut.

Potrivit regulamentului BNR intrat în vigoare în luna octombrie, băncile calculează gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior, şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum anterior.

De asemenea, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de îndatorare se face diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobândă, respectiv fixă sau variabilă şi comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei.

La determinarea gradului de îndatorare sunt luate în considerare riscul valutar, riscul de rată a dobânzii, precum şi posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli din administrare prevăzute în contract.