Fondurile de pensii private obligatorii din Romania au obtinut in 2008 cele mai bune performante din Europa Centrala si de Est |
Autor: Bancherul.ro 2009-01-09 08:59 |
|
Cele 14 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) de pe piata romaneasca au obtinut in 2008 un randament mediu ponderat de 6,96%, superior nivelului inflatiei din aceeasi perioada, estimata la 4%-4,5%, potrivit calculelor realizate de catre Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Raportul arata un randament mediu real de circa 2,4%-2,8%. Performanta investitionala a fondurilor a fost masurata in perioada 20 mai – 31 decembrie 2008, adica intre momentul colectarii primelor contributii si ultima zi a anului trecut. Anualizat, randamentul obtinut in aceasta perioada ar reprezenta 11,29%, adica un randament real anual de circa 4%.
Randamentul mediu pe piata, de 6,96% pe aceasta perioada de 7 luni si 10 zile, a fost calculat prin ponderarea valorii unitatilor de fond cu cea a activelor nere aflate in administrare la fiecare fond.
Fondurile romanesti de pensii private obligatorii nu au depasit astfel numai nivelul inflatiei, ci, potrivit unor estimari preliminare, au avut in 2008 cea mai buna performanta din regiunea Europei Centrale si de Est, in pofida climatului de criza financiara profunda.
Spre comparatie, fondurile din cele mai mari patru piete de pensii private obligatorii din regiune (Polonia, Ungaria, Croatia si Slovacia) au obtinut in 2008 rezultate negative, adica pierderi situate intre -7% si -15%. Fondurile de pensii private obligatorii din Polonia au pierdut in medie 14,2% pe parcursul lui 2008, fondurile din Ungaria au pierdut 11,7% pe primele 9 luni din 2008 (nu exista date mai recente), fondurile din Croatia au pierdut 14,4% pe primele 11 luni din 2008 (nu exista date mai recente), iar fondurile din Slovacia au pierdut 6,7% pe parcursul anului 2008, potrivit datelor publicate de autoritatile de supraveghere si asociatiilor fondurilor de pensii din statele respective.
“Faptul ca fondurile de pensii private obligatorii au reusit sa obtina intr-un an ca 2008, marcat de criza financiara mondiala, castiguri peste nivelul inflatiei, este cel putin remarcabil. Practic, piata a reusit sa demonteze in mai putin de un an reticentele initiale legate de randamentele reale fata de inflatie ale acestor fonduri. Am demonstrat ca argumentele ridicate in diferite ocazii impotriva pietei de pensii private nu au fost corecte si ca putem investi eficient banii celor peste 4 milioane de clienti”, a declarat Crinu ANDANUT, Presedintele APAPR, comentand rezultatele pietei obtinute in 2008. “Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii a reusit aceasta performanta datorita prudentei si know-how-ului investitional de la nivelul pietei. Suntem o piata profesionista si rezultatele arata deja ca actionam in cel mai bun interes al participantilor”, a mai spus Presedintele APAPR.
La sfarsitul anului 2008, cele 14 fonduri de pensii private obligatorii cumulau 4,03 milioane de participanti (cu cel putin o contributie virata) si active nete aflate in administrare de 831,9 milioane de lei (208,7 milioane de euro). APAPR grupeaza 11 din cele 14 fonduri de pe aceasta piata, membrii Asociatiei concentrand 97% din numarul de participanti si din volumul de active nete. Pentru detalii, consultati fisierul .xls atasat.
APAPR reprezinta asociatia administratorilor fondurilor de pensii si a bancilor depozitare din Romania. APAPR este o organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, independenta, non-profit, creata in scopul protejarii intereselor, promovarii, afirmarii, dezvoltarii colaborarii si cooperarii in domeniul fondurilor de pensii private de pe piata romaneasca. APAPR are in prezent 20 de membri si este afiliata la cele mai puternice si influente organizatii mondiale de profil: EFRP (federatia europeana a fondurilor de pensii private) si FIAP (federatia internationala a fondurilor de pensii private multipilon).
|
|