www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dezghetarea pietei imobiliare depinde de reluarea creditarii si de programul guvernamental de locuinte sociale

Autor: Bancherul.ro
2009-01-03 13:13
Piaţa imobiliară ar putea intra din primăvară într-un ritm normal, dar mai scăzut ca anii trecuţi, însă acest lucru depinde mult şi de bănci, care trebuie să îşi adapteze condiţiile de creditare, au spus pentru NewsIn consultanţii imobiliari şi o parte din principalii jucători din imobiliare.

Directorul de marketing al companiei RomaniaInvest, Nimrod Zvik, a declarat pentru NewsIn că "la începutul anului 2008, situaţia pieţei imobiliare putea fi caracterizată drept excelentă, în primele luni ale anului ansamblurile rezidenţiale bune înregistrând vânzări record".

Acesta susţine că a urmat perioada de vară, în care vânzările au scăzut, pentru ca din toamnă să începă o stagnare a acestora, având ca motive principale atât starea de aşteptare în care se află clienţii cât şi condiţiile noi de creditare pe care băncile le-au impus pe piaţă.

"În aceeaşi situaţie ne aflăm şi în acest moment însă, de anul viitor, această situaţie se va reglementa, încet-încet şi vânzările în domeniul real estate vor începe să crească progresiv. Acest lucru nu se va întampla, însă, până în momentul în care băncile nu îşi vor adapta condiţiile de crediatare situaţiei cumpărătorilor şi nu vor găsi soluţiile optime care să le permită acestora să-şi achiziţioneze locuinţele de care au atâta nevoie", a adăugat Zvik.

La rândul său, reprezentantul companiei Quantum Management & Consulting, Andrei Apetrei susţine că anul 2008 pentru piaţa imobiliară a început bine şi s-a terminat prost.

"Există un blocaj în acest moment care nu poate fi neglijat, iar cauzele lui sunt multiple, de la nivelul guvernului până la cel al cumpărătorului obişnuit. Consider că, în 2009, se vor putea vinde locuinţele sociale, de până în 380.000 lei, dar numai dacă guvernul îşi va ţine promisiunea, aducându-şi aportul în susţinerea acestor proiecte", este de părere Apetrei.

Adrian Nicolescu, head of valuation&advisory la CBRE Eurisko susţine că efectele crizei financiare se resimt destul puternic şi asupra pieţei rezidenţiale româneşti. Acesta mai spune că deşi anul 2008 trebuia să fie anul cu cele mai multe proiecte rezidenţiale finalizate şi totodată să înceapă concurenţa reală, s-a observat că în primele 10 luni ale anului au fost livrate doar 900 de unităţi rezidenţiale în Bucureşti.

Potrivit reprezentantului companiei CBRE Eurisko, pentru anul 2009 ar trebui să fie finalizate circa 7.000 de locuinţe în cadrul proiectelor deja anunţate. "Şi aici ne păstrăm rezerva în ceea ce priveşte numărul locuinţelor care vor fi finalizate. Nu putem anticipa ceea ce se va întimpla pe piaţă şi cel mai probabil se vor finaliza doar proiectele mici şi medii unde construcţia se află într-un stadiu avansat şi care sunt vândute în proporţie de minimum 50%. În ceea ce priveşte proiectelor mari, credem că va fi realizată doar o fază, de 100-150 de unităţi'', a mai spus Adrian Nicolescu.

Consultanţii companiei Cushman&Wakefield susţin că în 2009 vor fi acordate credite mai puţine, prin urmare se vor cumpăra mai puţine case, mobilă, electrocasnicele se vor vinde mai puţin, companiile nu se vor mai dezvolta şi se va închiria mai puţin.

"Rezultă astfel un “efect de cascadă”, un lanţ de descreşteri generat de o situaţie economică fără creşteri. Lipsa creditului va genera scăderi sau plafonări în economie, iar sectoarele conexe vor fi afectate" a declarat Razvan Gheorghe, Partener Managing Director al Cushman & Wakefield.

Răzvan Gheorghe consideră că lipsa creditelor, mărirea gradului de risc al investitiilor şi timpul de dezvoltare pentru un proiect, sau pentru o investiţie, care va fi mai lung vor avea efecte negative pe care le vor resimţi dezvoltatorii pe fondul crizei. "Economia va fi în descreştere şi probabil vom asista şi la falimente în sectorul imobiliar. Consider că sectorul cel mai afectat va fi rezidenţialul", mai spune analistul imobiliar.

Recesiunea imobiliară diversifică oferta de locuinţe date spre închiriere

În contextul înăspririi condiţiilor de creditare şi a unei stări generalizate de expectativă, dezvoltatorii de imobile rezidenţiale văd în închiriere o oportunitate de deblocare a pieţei, susţin consultanţii companiei DTZ Echinox. Aceştia mai spun că dezvoltatorii preferă să ofere apartamentele spre închiriere viitorilor proprietari, oferindu-le inclusiv posibilitatea de le cumpăra la un preţ preferenţial peste o perioadă ce variază de la un an la trei sau chiar patru ani.

Potrivit consultantului în cadrul departamentului rezidenţial al DTZ Echinox, Oana Lungu, piaţa rezidenţială premium şi de lux va înregistra în 2009 cea mai mare ofertă de proprietăţi date spre închiriere. Reprezentantul DTZ susţine că oferta constantă din ultimii ani era constituită din proprietăţile închiriate de către cei care deţin deja cel puţin o altă locuinţă şi care privesc a doua proprietate ca pe o investiţie, o sursă suplimentară de venit. Consultanţii mai spun că acestora din urmă li s-au adăugat în ultimele opt luni, gradual, oferte de la diverşi proprietari care nu activaseră înainte pe segmentul închirierilor.

"Această nouă ofertă de apartamente în ansambluri rezidenţiale a imobilizat oferta de apartamente în blocurile vechi. Interesul scăzut faţă de apartamentele vechi s-a făcut simţit relativ repede de către proprietarii care au scăzut chiriile simţitor", mai spune Oana Lungu, care consideră că oferta va continua să crească şi în următorul an, odată cu finalizarea altor proiecte rezidenţiale, echilibrând balanţa cerere-oferta.

Numărul de apartamente noi care vor fi livrate în următorii 3-5 ani se va ridica la circa 65.000

Potrivit unui studiu realizat la jumătatea anului 2008 de analiştii companiei imobiliare Regatta, numărul de apartamente noi care urmează a fi livrate în următorii 3-5 ani ar trebui să se ridice la circa 65.000.

Datele Regatta arată că zona de nord a Capitalei deţine un procent de 38,10 % din totalul unităţilor care vor fi disponibile în următorii trei - cinci ani, zona de vest 22,68% din total ofertei pe Bucureşti, estul oferă 26,93% din totalul de apartamente anunţate pe piaţă, în timp ce zona de sud doar un procent de 6,38%. În ceea ce priveşte centrul Capitalei, analiştii imobiliari sunt de părere că lipsa de teren este mai mult decât evidentă şi astfel procentul dezvoltărilor rezidenţiale din zonă fiind de doar 5,88% din total.

Consultanţii imobiliari au mai spus că apartamentele anunţate se adresează tuturor segmentelor: middle, middle high şi lux, ceea ce determină o diferenţiere clară, dar şi o extindere a ariilor pe care dezvoltatorii se concentrează.