www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ne pandeste o criza a creditelor ipotecare?

Autor: Bancherul.ro
2008-02-27 11:17
Băncile avertizează că preturile de pe piata imobiliară, în special cele ale apartamentelor vechi, sunt exagerat de mari, iar în contextul în care dobânzile bancare sunt în crestere există riscul unei crize asemănătoare celei de pe piata americană, tip subprime.

Faptul că apartamentele vechi au preturi umflate este confirmat si de presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), Adrian Vascu.

Acesta spune că motivul pentru care s-a ajuns la această situatie este oferta încă scăzută de locuinte noi, precum si de faptul că băncile au început să ofere tot mai usor credite imobiliare. Situatia însă s-ar putea schimba dramatic începând cu acest an, iar consecintele ar putea fi dezastruoase.

Totul va începe cu finalizarea multor proiecte imobiliare ce trebuiau terminate încă de anul trecut, dar au fost întârziate. La acestea se vor adăuga o bună parte din locuintele noi ce urmează a fi date în folosintă în acest an. Aceasta înseamnă că în 2008 mult mai multi români se vor muta în locuinte noi, părăsind apartamentele vechi, fenomentul conducând la o scădere a preturilor.

În acelasi timp, dobânzile la creditele ipotecare sunt în crestere, ca urmare a restrictiilor impuse recent de Banca Natională a României, dar mai ales din cauza devalorizării leului în raport cu euro, moneda în care sunt contractate majoritatea creditelor.

O scădere abruptă a valorii locuintelor vechi ipotecate în vederea obtinerii unui credit poate însemna, de asemenea, o majorare a riscurilor pentru bancă, reflectată în costuri mai mari impuse clientilor. Clienti care ar putea fi în pericolul de a nu-si putea plăti la timp ratele.

Dar să vedem care sunt riscurile celor care au credite ipotecare. În primul rând, este vorba de gradul de îndatorare, care a crescut chiar si la 70% la unele bănci. Aceasta înseamnă că 70% din venitul lunar se duce pe rata la bancă.

În cazul nefericit al unui soc valutar, cum s-a întâmplat în ultimele luni, când leul s-a depreciat cu până la 20% fată de euro, rata creditului ar putea creste cu acelasi procent, ceea ce înseamnă că aproape tot salariul trebuie plătit la bancă. Putini vor fi dispusi să facă acest lucru, ceea ce va însemna fie întârzieri la plata datoriei fie renuntarea, purs si simplu, la credit.

Asta s-a întâmplat în America, unde multi oameni nu si-au mai putut plăti ratele si au cerut băncii să le execute ipoteca. Numai că valoarea caselor scăzuse considerabil iar băncile nu au avut cui să le vândă. Din fericire, România nu duce lipsă de cerere, însă un soc pe piata bancară nu este exlus, motiv pentru care unele bănci au început să-si ia măsuri de sigurantă.