Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro.
Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din marja fixa a bancii, de 11,42%, la care se indexeaza indicele IRCC, in prezent, 5,99%, cu fluctuatie trimestriala, calculat dupa nivelul dobanzilor interbancare.
Si cardul Libra are tot o dobanda variabila, de 18,24%, insa cel al BT este cu dobanda fixa: 24% pe an.
Dobanzile fixe la credite sunt mai mari decat cele variabile, intrucat includ o marja de risc a bancii, in cazul fluctuatiilor dobanzilor din piata bancara.
Asta nu inseamna ca nu exista dobanzi fixe mai mici decat cele variabile, intrucat depinde de strategia de vanzare a fiecarei banci, bazata pe atragerea de clienti.
Dobanzile mici la credite probabil ca sunt, la cele mai multe banci, un criteriu esential pentru cresterea vanzarilor. Nu este cazul si la cardurile de credit. Dovada este tocmai caracterul invariabil al dobanzilor acestora, aceleasi timp de mai multi ani, poate chiar zeci.
De ce? Probabil pentru ca cine vrea un card de credit nu se uita in primul rand la dobanda, ci mai degraba la functia utila a acestuia: o rezerva de bani pentru zile negre, dat fiind ca nu platesti dobanda decat daca folesti bani de pe card.
Cardul de credit inseamna acum rate fara dobanda
In ultimii ani, insa, cardurile de credit au devenit sinonime cu ratele fara dobanda. Asadar, ce mai conteaza dobanda cardului, daca tot pot sa platesc in mai multe rate fara dobanda.
Este adevarat, doar ca nu intotdeauna platesti in rate, iar acest sistem este valabil doar pentru sume mari, de regula de peste 500 de lei.
Pentru platile mai mici, se aplica dobanda standard a cardului, care este de peste 30% la cele mai multe banci si ajunge aproape de 40% la Card Avantaj, al Credit Europe Bank, singurul care a ramas cu un nivel ridicat al acesteia.
Sporeste concurenta la ratele fara dobanda
Cardurile de credit ale bancilor sunt sub o presiune tot mai mare in privinta ratelor fara dobanda, dupa ce astfel de carduri au fost oferite in ultimii ani de tot mai multe IFN-uri.
Iar in ultima perioada, sistemul de rate, cunoscut si ca BNPL (buy now pay later) este tot mai promovat de catre comercianti, odata cu intrarea pe piata de noi jucatori din afara sistemului bancar.
In aceste conditii, unele banci au majorat numarul ratelor fara dobanda, in cadrul unor promotii pe perioade de vanzari intense, precum Black Friday, dar si la unii comercianti parteneri in sistemul de plate fara dobanda.
Este cazul ING Bank, la care numarul de rate fara dobanda ajunge la 30 de luni.
La alte banci, ratele fara dobanda sunt in general pe perioade de pana la 12 luni, insa ajung la 24 de luni la CEC Bank sau 18 luni la BT.
O mentiune importanta este ca la unele banci, precum CEC Bank sau BCR, ratele fara dobanda sunt valabile pentru cumparaturile facute la orice magazin din tara sau din lume, in timp ce la majoritatea bancilor, acestea sunt valabile doar la magazinele partenere.
Unele banci, precum ING sau BRD, si-au impartit numarul de rate, in functie de tipul comerciantului: la magazinele din Romania sunt de regul mai multe rate, iar la cele din strainate mai putine.