www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Divizia de credite a GM obtine statutul de banca si poate accesa ajutoare financiare din partea statului

Autor: Bancherul.ro
2008-12-26 16:20
Divizia de credite a grupului General Motors (GM), GMAC, a obţinut avizul Rezervei Federale (Fed) pentru trecerea la statutul de instituţie bancară de tip holding, fiind astfel eligibilă pentru accesarea programele guvernamentale de salvare a sistemului financiar.

GMAC, care oferă finanţare īn condiţii avantajoase clienţilor concernului auto General Motors, va obţine astfel ajutoarele necesare pentru a evita falimentul.

Decizia Fed va permite, totodată, societăţii de credit să continue operaţiunile de finanţare a clienţilor care doresc să achiziţioneze autoturisme produse de grup.

Directorul general al GM, Rick Wagoner, a declarat, săptămāna trecută, că dificultăţile cu care se confruntī GMAC "zdrobesc" capacitatea concernului de a vinde maşini.

"Ţinānd cont de circumstanţele neobişnuite şi exigente care afectează pieţele financiare, Consiliul a stabilit că există condiţii de urgenţă care să justifice decizii prompte cu privire la această propunere", se arată īntr-un comunicat al Fed.

Cu toate aceseta, statutul de bancă obţinut de GMAC va crea noi probleme pentru principalii acţionari ai societăţii, General Motors şi Cerberus Capital Management - jucător important īn industria auto americană, acţionar majoritar al GMAC şi al concernului Chrysler. Ambele grupuri vor fi nevoite să-şi reducă participaţiile deţinute la instituţia de credit, pentru a se supune reglementărilor sistemului bancar american.

GMAC a īnregistrat pierderi nete de aproape opt miliarde de dolari īn ultimele cinci trimestre şi avea, la finele lunii iunie, datorii de 60 de miliarde de dolari.

Vānzările GM au scăzut cu 41% īn noiembrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, parţial şi din cauza incapacităţii GMAC de a finanţa clienţi.

Cei trei mari constructori auto americani, General Motors, Chrysler şi Ford, vor beneficia de ajutoare de stat de 17,4 miliarde de dolari din partea administraţiei de la Washington. GM şi Chrysler au anunţat, la īnceputul acestei luni, că ar putea intra īn faliment īn prima parte a anului viitor dacă nu obţin finanţare de urgenţă.

Ford a cerut, de asemenea, intervenţia autorităţilor pentru susţinerea grupului, īnsă a exclus posibilitatea falimentului.

Falimentul oricăruia dintre cei trei constructori auto ar avea consecinţe macroeconomice devastatoare īn SUA, declanşānd un val fără precedent de concedieri. Cele trei grupuri susţin că sunt responsabile, direct şi indirect, de 10% din locurile de muncă de pe teritoriul Statelor Unite.

Ford este prezent şi īn Romānia, unde a preluat, īn acest an, compania Automobile Craiova. Compania a cerut sprijin din partea statului romān, sub forma unor garanţii de stat pentru finanţări de la Banca Europeană pentru Investiţii de 400 de milioane de euro.