www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Autor: Dan Palangean
2024-04-03 07:59

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone.


În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat în mare măsură vremea mai favorabilă, care a determinat avansul randamentelor la hectar.


În contextul unei ponderi de 3,9% a sectorului agricol în PIB, susținută de efectul sectorului zootehic, rezultatul de ansamblu a ajuns la +10,2%, însă după ce se înregistrase o scădere de -23,4% în 2021. Efectul agriculturii asupra evoluției economice de anul trecut a echivalat cu o creștere de 0,4 puncte procentuale a PIB, invers decât în cele 12 luni anterioare.


Urmare a nivelului slab consemnat la porumb (cam la jumătate din potențial, dacă ne raportăm la anul 2019), România a pierdut a doua poziție la această cultură și a ajuns chiar sub Polonia. La grâu ne-am situat pe locul patru, după Franța, Germania și Polonia dar mai sus decât Italia, după ce am ne-am apropiat din nou de pragul de 10 milioane tone, trecut în 2019 și 2021.


La floarea-soarelui, în pofida rezultatului situat sub cele anterioare, țara noastră a păstrat pragul de 2 milioane tone. Am pierdut, astfel, prima poziție pe plan european în favoarea Franței dar am depășit de puțin Ungaria. Semnificativ mai în spate au venit Bulgaria și Spania, cu observația că vecinii de la sud au consemnat o producție de zece ori mai mare decât Germania.


În acest context destul de problematic, care explică importurile și prețurile la anumite produse de larg consum alimentar, trebuie menționat declinul recoltei de cartofi, în scădere cu aproape 60% față de anul 2019 (-20% față de anul 2022). Creșterea marginală înregistrată la legume, nu a făcut decât să stabilizeze pierderea la o circa treime față de valorile din anii 2019 - 2021.


România comparativ cu unele State Membre ale Uniunii Europene în anul 2023


* La porumb boabe, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul trei la producția realizată, după Franța și Polonia;


* La floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul doi la producția realizată, după Franța;


* La grâu, România s-a situat pe locul patru atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată, după Franța, Germania și Polonia;


* La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Belgia și pe locul nouă la producția realizată după Germania, Franța, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania și Italia


[1]


Repoziționarea României între statele UE la principalele culturi agricole arată că, în pofida condițiilor pedo-climatice favorabile, nu reușim să avem producții la hectar de nivel european fără tehnologii moderne extinse sau investiții în sisteme de irigații.


Doar suprafețele mari, cultivate la randamente în mare parte mediocre, ne mențin în topurile europene.