Promotiile bancare la depozite n-au avut nici un efect: unii romani au depus in banci un miliard de lei, dar altii i-au retras, in valuta |
Autor: Bancherul.ro 2008-12-23 21:29 |
|
In luna octombrie, cand a plouat cu zvonuri privind falimentul bancilor romanesti, romanii au retras din depozite si conturi 4,7 miliarde de lei, echivalentul a 1,3 miliarde de euro.
Pentru ca zvonurile nu s-au adeverit iar autoritatile au luat masura majorarii plafonului maxim garantat pentru fiecare persoana la fiecare banca, de 50.000 de euro, conform normelor europene, romanii au pus la loc o parte din bani.
Problema este ca, din cauza crizei financiare, atat populatia cat si firmele au fost nevoite, se pare, sa recurga la economiile din banci, in lipsa creditelor si finantarilor.
Asa se face ca, la finalul lunii noiembrie, soldul depozitelor bancare in lei a crescut cu 1,078 miliarde lei fata de finalul lunii octombrie, pana la 92,619 miliarde lei, conform statisticii BNR prezentata astazi.
Sumele depuse in lei de catre unii au fost insa aproape integral retrase de altii, sub forma de valuta, asa incat bancile nu s-au ales, practic, cu nici un ban in plus.
Datele bancii centrale indica o majorare cu 344 de milioane de lei a economiilor in valuta, exprimate in lei, ceea ce reprezinta o crestere de 0,7%.
De-a lungul lunii noiembrie insa, moneda euro (moneda in care se constituie marea parte a economiilor in valuta), s-a apreciat cu 3,2% in raport cu leul.
Ceea ce inseamna ca, in realiltate (in termeni reali), volumul economiilor in euro a scazut.
Conform datelor BNR, scaderea economiiilor in euro, raportate in moneda europeana, a fost de 2,5%, cu 330 de milioane de euro.
Daca soldul economiilor in euro s-ar fi pastrat la nivelul lunii anterioare, octombrie, de 49,1 miliarde lei, valoarea acestora ar fi ajuns la finalul lunii noiembrie, ca urmare a aprecierii euro, la 50,7 miliarde lei, cu 1,6 miliarde mai mult.
Datele BNR indica insa in luna noiembrie o crestere a depozitelor cu numai 344 milioane lei. Ceea ce inseamna ca soldul depozitelor in euro a scazut cu 330 de milioane de euro, adica aproximativ 1,2 miliarde de lei.
In acest fel, cresterea cu un miliard a economiilor in lei este, practic, anulata de scaderea cu peste un miliard a economiilor exprimate in moneda europeana.
Comunicatul BNR:
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut īn luna noiembrie cu 1,0 la sută faţă de luna octombrie 2008, pānă la nivelul de 142079,8 milioane lei.
Depozitele īn lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 1,5 la sută, pānă la 50716,6 milioane lei. La 30 noiembrie 2008, depozitele īn lei ale gospodăriilor populaţiei au īnregistrat o creştere de 26,3 la sută (18,3 la sută īn termeni reali) faţă de 30 noiembrie 2007.
Depozitele īn lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 0,8 la sută, pānă la 41903,2 milioane lei.
La 30 noiembrie 2008, depozitele īn lei ale persoanelor juridice au īnregistrat o creştere de 4,8 la sută (-1,9 la sută īn termeni reali) faţă de 30 noiembrie 2007.
Depozitele īn valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate īn lei, au crescut cu 0,7 la sută, pānă la nivelul de 49460,0 milioane lei (exprimate īn euro, depozitele īn valută au scăzut cu 2,5 la sută, pānă la 13086,7 milioane euro).
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, depozitele īn valută ale rezidenţilor exprimate īn lei au crescut cu 28,5 la sută (exprimată īn euro, creşterea depozitelor īn valută ale rezidenţilor a fost de 18,9 la sută); depozitele īn valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate īn lei au crescut cu 24,7 la sută (exprimată īn euro, creşterea depozitelor īn valută ale gospodăriilor populaţiei a fost de 15,4 la sută), iar depozitele īn valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) exprimate īn lei s-au majorat cu 34,1 la sută (exprimată īn euro, creşterea depozitelor īn valută ale rezidenţilor persoane juridice a fost de 24,1 la sută).
|
|