www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Topul bancilor cu cele mai mici comisioane pentru un cont cu card si online banking

Autor: Bancherul.ro
2023-12-04 22:06

Bancile cu cele mai mici comisioane pentru administrarea unui cont cu card de debit si internet/mobile banking sunt ING Bank, Credit Europe Bank, Banca Transilvania, Libra Bank si CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro.


Cele mai mari comisioane sunt la Unicredit, BRD, Alpha Bank, BCR si Raiffeisen.


Clasamentul a luat in calcul comisioanele standard ale unui numar de 15 banci pentru un cont curent cu card si aplicatiile de mobile banking/internet banking, nu pachele de cont sau ofertele conditionate de incasarea lunara a unei anumite sume de bani.


Costul total al celor 18 comisioane pleaca de la 41 de lei la ING Bank si ajunge la 113 lei la Unicredit.


Urmatoarele comisioane, aferente unui cont curent standard, au stat la baza clasamentului:


1. Administrarea lunara a contului curent: variaza intre 0 lei la Banca Transilvania (BT) si Libra Bank si ajunge la 10 lei la Unicredit.


2. Emiterea unui card de debit, care este gratuita la majoritatea bancilor, cu cateva exceptii, precum Alpha Bank (24 de lei) si OTP Bank (10 lei).


3. Administrarea lunara a cardului este gratuita la 7 banci (ING, First Bank, Garanti BBVA, Credit Europe, Intesa, Libra, BT si BCR) si ajunge la 4 lei la Alpha Bank.


4. Interogarea soldului (sumei de bani) de pe card la bancomatul (ATM) propriu, adica al bancii emitente a cardului, care este 0 la 10 banci, dar ajunge la 3 lei, la First Bank.


5. Interogarea soldului la bancomatele altor banci din Romania este 0 la doar trei banci: CEC Bank, Libra Bank si Intesa Bank, cel mai mare comision fiind la Unicredit - 5 lei.


6. Interogarea soldului contului la bancomatele bancilor din alte tari este fara comision doar la Libra Bank, cel mai mare fiind tot la Unicredit - 5 lei.


7. Retragerea banilor la ATM propriu, adica al bancii emitente a cardului, porneste de la 0 lei la 4 banci (BT, BCR, CEC Bank si Intesa), cel mai mare fiind la Unicredit: 1% din suma retrasa, minim 5 lei.


8. Retragerea banilor de pe card la bancomatele altor banci din Romania este gratuita doar la CEC Bank, la restul bancilor fiind intre 0,35% + 2,5 lei la First Bank si 1,5% minim 10 lei la Unicredit.


9. Retragerea banilor de pe card la ATM-urile bancilor din alte tari din Uniunea Europoeana (UE) are acum aceleasi comisioane ca la retragerile din tara.


10. Retragerea banilor de pe card la bancomatele din tari non-UE, precum Turcia sau UK, variaza intre 0,35% si 2% la Libra Bank.


11. Retragerea de bani la ghiseul bancii variaza intre 0,3% la Credit Europe si 2,5% din suma retrasa, minim 25 de lei, la BCR.


12. Administrarea serviciului de internet banking este gratuita la 7 dintre cele 15 de banci, cel mai mare comision fiind la OTP Bank, de 7 lei lunar.


13. Pentru mobile banking, 11 banci nu au comision, cel mai mare fiind la BT, de 5 lei.


14. Incasarile dintr-un cont al aceleiasi banci (intrabancar) sunt necomisionate, cu exceptia Alpha Bank, care-si taxeaza clientii cu 2 lei pentru fiecare incasare.


15. Incasarile din conturile altor banci sunt necomisionate la 8 banci, dar ajung la 5 lei in cazul BT si CEC Bank.


16. Platile intrabancare online (prin internet/mobile banking) sunt gratis la 12 banci, dar ajung la 4 lei la Alpha Bank.


17. Platile interbancare online au 0 comision doar la Libra Bank, cele mai scumpe fiind la OTP: 6 lei pentru fiecare plata catre alta banca.


18. Platile interbancare online catre tari UE au acum aceleasi comisioane ca cele pentru transferurile in lei, conform normelor europene.