www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor

Autor: Bancherul.ro
2023-10-25 07:19

Pentru clienții cu popriri: de la data de 1 octombrie 2023, BRD implementează comunicarea Soldului Cert către ANAF


Începând cu data de 1 octombrie 2023, intră în vigoare Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora astfel cum acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 626/2023 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:


Pentru popririle emise de ANAF și înființate electronic începând cu 01.01.2021, BRD, alături de celelalte bănci din România, comunică în mod automat către ANAF informații cu privire la sumele care se pot plăti pentru popririle fiscale active (sold cert).


Transmiterea de sold cert se face după înființarea popririi fiscale la Bancă, precum și ori de câte ori sunt încasate sume în conturile clienților popriți la nivel BRD (debitori).


BENEFICIILE COMUNICĂRII SOLDULUI CERT


Se evită astfel plățile multiple pentru stingerea aceleiași datorii operate de mai multe bănci la care debitorul are conturi deschise.


Se asigură un flux rapid de plată a datoriilor clientului poprit și deblocarea sumelor de bani.


CUM FUNCȚIONEAZĂ?


1. Înființare poprire


BRD recepționează în mod electronic fișierele de la ANAF și înființează automat popririle pe conturile clienților.


2. Comunicare Sold Cert


Pentru o poprire fiscală emisă de ANAF, BRD comunică automat în fiecare zi lucrătoare, la ora 16:30*, suma popribilă ce poate fi plătită din conturile debitorului (sold cert).


După momentul comunicării soldului cert catre ANAF nu se mai poate interveni asupra sumei indisponibilizate pentru poprirea fiscală, până a doua zi, după efectuarea plății către ANAF, în cazul în care ANAF o solicită.


Dacă ANAF nu solicită plata, suma indisponibilizată va fi deblocată doar ca urmare a primirii instrucțiunii de sistare a popririi.


*În săptămâna 2- 6 octombrie 2023, soldul cert se va transmite începând cu 15:30.


3. Ordonanțare la plată (instrucțiunea de plată)


În următoarea zi lucrătoare, ANAF transmite instrucțiunea fermă de plată, în funcție de soldul cert transmis de către fiecare Bancă în mod individual. BRD execută în aceeași zi plățile ordonate de ANAF.


Decizia privind Banca căreia i se transmite ordonanțarea (instrucțiunea de plată) precum și cuantumul acesteia, aparține exclusiv ANAF.


Eliberarea din conturi a sumelor ce nu fac obiectul popririi, se realizează zilnic, conform orelor limită disponibile aici.


EXEMPLU:


O persoană fizică/juridică Y deține conturi bancare la Banca A și Banca B.
La Banca A, clientul dispune de suma 500 LEI.
La Banca B, clientul dispune de suma 800 LEI.
În ziua Z: atât Banca A, cât și Banca B, înființează pentru Y o poprire fiscală, emisă electronic, de către ANAF, în valoare de 400 LEI.
În ziua Z+1: atât Banca A, cât și Banca B, comunică în atenția ANAF sumele ce se pot plăti în contul popririi înființate în ziua Z (soldul cert). Atât Banca A, cât și Banca B, comunică o valoare acoperitoare pentru achitarea întegrală a popririi.


În ziua Z+2: ANAF transmite o instrucțiune fermă de plată în atenția Băncii B. Banca B plătește suma cerută de ANAF. B


anca A rămâne în continuare în așteptarea unei instrucțiuni emise de către ANAF (instrucțiune ce poate fi: plată, sistare, actualizare, suspendare).


În ziua Z+3: atât Banca A, cât și Banca B, primesc de la ANAF instrucțiunea de sistare popriri și clientul Y are acces la fondurile proprii.