www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Eurostat: România, cu aproape trei puncte procentuale sub Cehia și Polonia la inflația pe mai 2023

Autor: Dan Palangean
2023-06-21 09:02

România a păstrat în luna mai 2023 locul opt în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat.


Cu un nivel de 9,6%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a permite comparabilitatea, țara noastră s-a poziționat sub șapte țări din fostul bloc estic dar cu un punct procentual peste Bulgaria (8,6%).


În topul creșterilor de prețuri față de finalul anului anterior pe prima poziție s-a menținut (detașat) Ungaria (21,9%), urmată de Polonia, Cehia (ambele cu 12,5%), Slovacia, Letonia (cu câte 12,3%), Estonia (11,2%) și Lituania (10,7%), acest grup fiind format din statele care au rămas peste pragul de 10%.


Față de statele cu regim de flotare a monedei naționale în raport cu euro (Ungaria, Cehia și Polonia), România a intervenit în piață prin rata de politică monetară cu prudență și aproape la cel mai redus nivel din regiune (pentru a permite o creștere economică semnificativă) dar a avut rezultate relativ bune în diminuarea avansului prețurilor la consumator.


Spre deosebire de România, Cehia și Polonia (cu aproape trei puncte procentuale în plus) au avut un succes moderat în reducerea inflației. Mai mult, Ungaria a scăpat de sub control majorarea prețurilor (de la 10,8% în mai 2022 s-a dus în ritm rapid la peste 25%, pentru a reveni cu greu înapoi spre nivelul de 20%).


Pentru referință, menționăm că cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Luxemburg (+2%, reducere la mai puțin de jumătate față de prima lună a anului curent), Belgia (2,7%, de la 4,9% în martie), Danemarca (2,9%), Spania (2,9%, de la un nivel de 9% în urmă cu opt luni), Cipru (3,6%) și Grecia (4,1%).


Germania (6,3%, reducere semnificativă comparativ cu 9,6% la finele anului trecut), s-a plasat sub media UE (7,1%) dar a rămas peste media Zonei Euro (6,1%). De reținut, al doilea partener comercial al României, Italia s-a poziționat cel mai slab din marile economii ale UE, cu 8,0% (în scădere de la 8,7% anterior), în timp ce Franța a consemnat o valoare de 6,0%.